Unsprezece oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 17 au fost răniţi în estul Ucrainei, în apropiere de Doneţk, după ce o rachetă a lovit un autobuz. Preşedintele Petro Poroşenko a acuzat rebelii pro-ruşi pentru atac, dar aceştia au negat orice implicare. Mai mult, oficialii ucraineni acuză Rusia pentru deteriorarea situaţiei din Donbas, după ce luptele s-au intensificat puternic în ultimele zile.

Autobuzul era în apropierea oraşului Volnovaha, pe şoseaua ce leagă Doneţk şi Mariupol, în momentul în care a fost lovit de o rachetă cu rază lungă de acţiune, cel mai probabil, lansată de rebelii pro-ruşi.

„Aceşti morţi sunt pe conştiinţa găştilor separatiste din Doneţk şi Lugansk, dar şi a celor care stau în spatele lor, care îi hrănesc, îi înarmează, îi antrenează şi îi inspiră să comită aceste crime sângeroase”, a declarat Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.

Atacul a venit pe fondul intensificării luptelor din jurul Doneţkului, în ciuda armistiţiului aflat în vigoare între rebeli şi guvernul de la Kiev. Separatiştii i-au somat pe soldaţii ucraineni care apără aeroportul din Doneţk să se retragă, altfel vor fi omorâţi cu toţii.

În schimb, autorităţile ucrainene au anunţat o mobilizare suplimentară de trupe, care vor fi trimise în estul ţării.

La rândul lor, liderii rebelilor pro-ruşi dau vina pe guvernul de la Kiev pentru îngreunarea procesului de pace şi spun că autorităţile au pierdut controlul asupra Armatei.

„Kievul nu controlează situaţia. Nu contează cât de ambiţioase sunt declaraţiile care vin de la Kiev, ei nu controlează situaţia şi nu pot face faţă”, a spus Denis Puşilin, lider al autoproclamatei Republici Populare Doneţk.

Digi 24