Un francez arestat în Bulgaria pe 1 ianuarie, pentru că a încercat să ajungă în Siria, este suspectat că ar fi avut legături cu Chérif Kouachi, unul dintre autorii atentatului comis pe 7 ianuarie la sediul săptămânalului satiric Charlie Hebdo, a declarat marţi justiţia bulgară.

Mandatul european de arestare emis de Franţa pe numele lui Fritz-Joly Joachin menţionează acuzaţia de "participare la o grupare infracţională armată al cărei obiectiv era organizarea unor acţiuni teroriste", a declarat Darina Slavova, procuroarea generală din Haskovo (sud).

"Înainte să plece, pe 30 decembrie, către Turcia, el s-a aflat în mai multe rânduri în contact cu unul dintre cei doi fraţi, Chérif Kouachi", se mai precizează în mandat.

Joachin, în vârstă de 29 de ani, de origine haitiană, a fost arestat împreună cu copilul său, pe 1 ianuarie, în timp ce încerca să treacă frontiera dintre Bugaria şi Turcia la bordul unui autobuz.

Parchetul din Haskovo a anunţat iniţial că acesta era vizat de un mandat european de arestare, după ce soţia sa l-a acuzat de răpirea fiului lor, în vârstă de 3 ani, pe 30 decembrie, cu scopul de a-l duce alături de jihadişti din Siria şi de a-l educa în conformitate cu principiile islamului radical. Copilul a fost încredinţat, între timp, mamei sale.

Suspectul a declarat că doar călătorea împreună cu fiul său şi partenera sa, urmând să petreacă un concediu la Istanbul. El a acceptat luni principiul extrădării sale. Justiţia bulgară urmează să ia o decizie pe această temă vineri.