O universitate din nord-vestul Chinei a interzis Crăciunul, considerându-l o sărbătoare străină "kitsch" nepotrivită cu tradiţiile ţării şi punându-i pe studenţi să se uite în schimb la filme de propagandă, a relatat  publicaţia chineză de stat Beijing News, preluată de Reuters.

Potrivit ziarului citat, Northwest University, din oraşul Xian, a afişat bannere în campus pe care era scris: 'Străduiţi-vă să fiţi fiice şi fii remarcabili ai Chinei, opuneţi-vă sărbătorilor occidentale kitsch' sau "Rezistaţi expansiunii culturii occidentale".

Un student a declarat pentru publicaţia citată că vor fi sancţionaţi dacă nu asistă la o proiecţie obligatorie de trei ore de filme de propagandă, despre care alţi studenţi au spus că include şi un film despre Confucius, unii profesori stând de pază pentru a-i opri pe cei care vor să plece. "Nu putem face nimic, nu putem scăpa", a declarat studentul.

Pe blogul unuia dintre comitetele Partidului Comunist din universitate au fost postate comentarii prin care studenţilor li se cere să 'nu fie servili în faţa străinilor' şi să acorde mai multă atenţie sărbătorilor din China, cum ar fi Festivalul Primăverii.

"În ultimii ani, tot mai mulţi chinezi au început să acorde importanţă festivalurilor occidentale. În opinia lor, Occidentul este mai dezvoltat decât China, iar ei cred că sărbătorile (occidentalilor) sunt mai elegante decât ale noastre şi chiar că festivalurile occidentale sunt foarte la modă, iar festivalurile tradiţionale ale Chinei sunt demodate", era scris într-un text pe blog.