Fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Potrivit unui comunicat de presă difuzat luni de DNA, în acelaşi dosar au mai fost trimise în judecată Liana Carmen Grigorie, la data faptelor consilier juridic la Direcţia Contencios Juridic şi Asistenţă de Specialitate din cadrul Primăriei municipiului Craiova, pentru abuz în serviciu în formă continuată (2 acte materiale) şi Nicolescu Miulescu, secretar al municipiului Craiova, la data faptelor, pentru abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în cursul anului 2007, Antonie Solomon, în calitate de primar al municipiul Craiova şi preşedinte al comisiei de aplicare a prevederilor Legii 10/2001, împreună cu cele două inculpate, şi-au exercitat în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu cu prilejul emiterii unei dispoziţii de restituire în natură a unui imobil compus din teren în suprafaţă de 1310 m.p. şi clădire în suprafaţă de 330 m.p., situat în municipiul Craiova.

Dispoziţia de restituire a fost întocmita de către Grigorie Carmen Liana fără a ţine seama că actele prezentate de persoana notificatoare nu cuprindeau motivele de fapt pe care se întemeiază cererile de restituire şi erau contradictorii, întrucât prezentau aspecte diferite, nefiind apte să demonstreze calitatea de moştenitor legal sau testamentar al acesteia, existenţa unui act de deposedare abuzivă sau să stabilească caracterul abuziv al preluării imobilului şi fără ca notificarea să fi fost examinată pe fondul ei şi să fi primit o propunere de soluţionare din partea comisiei interne de aplicare a prevederilor Legii nr. 10/2001, se precizează într-un comunicat de presă DNA.

Mai mult, Grigorie Carmen Liana a atestat faptul neadevărat că imobilul ar fi fost naţionalizat în baza Decretului nr. 92/1950, deşi era donat autorităţii publice locale prin act autentic.

Prin aceste demersuri, s-a produs o pagubă în dauna Primăriei Craiova în valoare de 2.064.216 lei, echivalentul a 660.000 euro.

Procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin inculpaţilor Solomon Antonie şi Miulescu Nicoleta, mai informează DNA.

Reamintim că fostul primar al Craiovei a fost eliberat recent din penitenciarul Pelendava. Condamnat iniţial la 3 ani de închisoare pentru luare de mită, acesta a executat o pedeapsă de numai un an şi două luni, deoarece în detenţie a scris trei cărţi şi astfel i s-a micşorat pedeapsa.

Solomon a ajuns după gratii fiind acuzat că a primit 50.000 de euro mită de la Cornel Penescu, urmând ca, în schimbul acestei sume de bani, fostul edil să-i elibereze omului de afaceri o autorizaţie de construcţie pentru un nou magazin şi să-i faciliteze racordarea la reţeaua de transport în comun din Craiova. Favorurile urmau să fie acordate în mandatul de primar, între anii 2004 - 2010.