Aproximativ 550 de germani au plecat să lupte pentru gruparea Statul Islamic (SI) în Siria şi Irak, o cifră mult mai mare decât se estima până acum, a declarat ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, în timp ce şeful serviciilor de informaţii din Suedia a estimat că aproape 300 de suedezi se află în rândurile acestei organizaţii, relatează AFP, citat de Agerpres.

"Conform ultimelor estimări de care dispunem, numărul a crescut. Estimăm în prezent că este vorba de 550. În urmă cu doar câteva zile am spus 450", a declarat Thomas de Maiziere, într-un interviu difuzat de postul german de televiziune Phoenix.

"Comparativ cu ultimii ani, asistăm la o creştere semnificativă", a adăugat ministrul, precizând că, deşi majoritatea celor care aderă la jihad plecaţi din Germania sunt bărbaţi, există totuşi şi câteva femei care au făcut acest lucru.

Pe teritoriul Germaniei, aproximativ 230 de persoane sunt în prezent considerate potenţiale ameninţări. "Nu putem exclude, iar în unele cazuri este chiar extrem de probabil, că ele pregătesc un atentat", a spus el.

Guvernul german a anunţat la mijlocul lunii octombrie viitoare măsuri care vor permite reţinerea cărţilor de identitate ale posibililor islamişti radicali pentru a-i împiedica să plece să lupte în Siria sau Irak.

În acelaşi timp, şeful serviciilor de informaţii din Suedia, Anders Thornberg, a declarat la postul public de radio, SR, că aproape 300 de suedezi s-ar putea afla în rândurile organizaţiei Statul Islamic.

"Au fost confirmate 100 de cazuri de persoane care s-au alăturat combatanţilor. Există, în plus, presupuse cazuri (...), apoi există cazuri neînregistrate, ceea ce ridică numărul total la 250, 300 de persoane", a explicat Thornberg.

Potrivit acestuia, numărul celor care aspiră la jihad şi care au plecat spre Siria a crescut cu rapiditate.

"Acolo, mai mulţi tineri suedezi se antrenează în tabere speciale, învaţă să devină terorişti, să utilizeze explozibili şi arme", a adăugat Thornberg. "Ei depăşesc barierele comportamentului uman (...), luptă şi ucid alte persoane", a spus el.

La revenirea în Suedia, unii dintre ei sunt pregătiţi să comită acte teroriste şi sunt supuşi unei mai mari supravegheri, a precizat Thornberg.
Suedia a anunţat la sfârşitul lunii octombrie că intenţionează să adopte o lege prin care să le interzică cetăţenilor săi să participe la conflicte armate în străinătate.

În septembrie, coordonatorul european pentru lupta împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, estima că 3.000 de europeni luptă pentru organizaţia Statul Islamic.