Noua doctrină militară a Rusiei ar urma să desemneze explicit SUA şi NATO drept ameninţări sau adversari, în condiţiile în care criza din Ucraina a tensionat relaţiile Moscovei cu Occidentul, informează Financial Times în ediţia electronică, publicaţie citată de Mediafax.

Actuala doctrină a ruşilor datează din 2010 şi menţionează doar extinderea NATO, desfăşurarea de trupe în statele învecinate, destabilizarea anumitor ţări şi instalarea unor sisteme de apărare antirachetă ca "pericole militare externe".

Potrivit unor diplomaţi şi analişti ruşi, Moscova speră în acelaşi timp să consolideze Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, înfiinţată de China, Rusia, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan în 1996, pentru a deveni o alianţă de securitate mai importantă.

Criza din Ucraina a alimentat temerile Moscovei privind încălcarea Actului NATO-Rusia, în care Alianţa Nord-Atlantică promitea să nu creeze baze permanente în apropierea frontierelor ruse. În plus, deşi NATO nu intenţionează să integreze Ucraina şi Georgia, statele membre consideră că este imposibil din punct de vedere politic să excludă explicit aderarea lor.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu îşi face iluzii că situaţia se va detensiona. Viitorul preşedinte american va fi aproape sigur mai ferm faţă de Rusia decât Barack Obama, care a sosit la Casa Albă cu speranţa unei "resetări" a relaţiilor cu Moscova, comentează Financial Times. "Aceste lucruri forţează Rusia să se îndrepte în altă direcţie - către China şi Iran", apreciază Cliff Kupchan, preşedintele companiei de consultanţă Eurasia Group.

Moscova a început deja să arate Alianţei Nord-Atlantice ce înseamnă schimbarea doctrine, reluând manevre la care renunţase după încheierea Războiului Rece. Aviaţia militară rusă a testat reacţia forţelor aeriene ale statelor NATO tot mai frecvent în ultima perioadă, determinând trimiterea avioanelor de vânătoare pentru a intercepta aeronavele ruse.