Un deputat rus a iniţiat un proiect prin care statul rus să poată înfiinţa o Legiune Străină după modelul Franţei, urmând ca acest corp militar să fie folosit în afara graniţelor Federaţiei Ruse.
Deputatul Dumei de Stat, membru al Partidului Liberal Democrat din Rusia, Roman Hudiakov s-a adresat Ministerului Apărării cu propunerea de a examina posibilitatea creării în cadrul armatei ruse a unei unităţi militare formate din cetăţeni străini. Se presupune că unitatea va fi creată după modelul Legiunii străine franceze. Potrivit lui Hudiakov, legiunea străină rusă poate deveni un garant al stabilităţii în Asia Centrală şi o ripostă la posibila agresiune a Califatului Islamic în regiune. Ministerul rus al Apărării nu a comentat deocamdată această iniţiativă. Ruşii se tem de Statul Islamic care ar fi formulat deja ameninţări la adresa Rusiei. Potrivit deputatului, legiunea străină ar putea să nimicească teroriştii înaintea intervenţiei acestora pe teritoriul rus. Proiectul stabileşte că mercenarii vor fi plătiţi la acelaşi nivel cu militarii din armata rusă şi vor avea oportunitatea de a obţine cetăţenia statului rus după şase ani de servciu militar cu contract.

Iniţiativa vizează înrolarea voluntară a cetăţenilor din Uzbekistan şi Tadjikistan. Instructorii şi comandanţii vor fi ofiţerii ruşi.

Duma de Stat a examinat deja o iniţiativă privind oferirea străinilor dreptului de a se înrola în armata rusă. Prim-vicepreşedintele comisiei însărcinată cu probleme de apărare, Serghei Jigarev a declarat că, anterior, a venit cu o iniţiativă privind oferirea cetăţenilor străini posibilităţii să se înroleze în forţele armate ale Federaţiei Ruse, iar drept element motivaţional a propus oferirea cetăţeniei ruse militarului şi familiei acestuia după finalizarea contractului. Această iniţiativă nu a obţinut încă un aviz pozitiv de la departamentul juridic al guvernului rus.

Sursa: Adevarul