Poliţia din cantonul elveţian Ticino (sudul Elveiţiei) a arestat trei români suspectaţi de comiterea unor spargeri, pe care i-a localizat cu ajutorul unui avion fără pilot aparţinând Forţelor Aeriene, relatează site-ul TheLocal.se, scrie Mediafax. Potrivit site-ului, ofiţeri de poliţie i-au capturat pe cei trei în zona Mendrisio, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce aceştia au fost localizaţi cu ajutorul unui avion fără pilot de tip ADS 95 „Ranger“, dotat cu camere de luat imagini în infraroşu. O femeie din zonă a alertat poliţia anterior, în legătură cu suspecţii.

Vameşii care au operat avionul fără pilot l-au utilizat pentru a ajuta în cadrul unei operaţiuni de căutare a celor trei la sol la care au participat ofiţeri de poliţie din Mendrisio.

Avionul fără pilot i-a localizat pe cei trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 42 şi 52 de ani, în doar 15 minute, potrivit agenţiei de presă SDA. Unul dintre aceştia se ascundea în nişte tufişuri.

Bărbaşii sunt suspectaţi că sunt implicaţi în multiple spargeri comise în locuinţe din regiune, apropiată de frontiera cu Italia. Cunoscuţi de investigatori, ei sunt „suspectaţi puternic de faptul că au venit în Ticino pentru a comite furturi“, potrivit poliţiei.

Avionul fără pilot este unul dintre cele 15 utilizate de către forţele aeriene elveţiene. El este construit de către compania elveţiană RUAG Aviation, cu sediul la Emmen, în cantonul Lucerna. Propulsat de un motor cu doi cilindri în doi timpi, dispozitivul are o anvergură de 5,71 metri şi o independenţă de zbor de mai multe ore, la o viteză de până la 220 de kilometri pe oră.

Poliţia nu a dezvăluit motivul pentru care vameşii folosesc avioane fără pilot aparţinând armatei.

De asemenea, poliţia din Neuchâtel a lansat o operaţiune de căutare a unui român care a evadat dintr-o închisoare din La Chaux-de-Fonds în noaptea de vineri spre sâmbătă. Deţinutul, în vârstă de 40 de ani, este suspectat de furt în grup organizat şi se afla în arest în aşteptarea procesului. El ar fi dezactivat sistemul de securitate al penitenciarului şi ar fi evadat pe schelăria clădirii, aflate în renovare, potrivit The Local.se, care adaugă că poliţia a anunţat că acesta nu este periculos.