Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev l-a desemnat miercuri oficial pe fostul premier conservator Boiko Borisov să formeze guvernul, potrivit Agerpres. Partidul de centru-dreapta GERB, condus de Borisov, s-a situat pe primul loc la alegerile parlamentare anticipate de pe 5 octombrie, dar nu a obţinut majoritatea. În urma negocierilor, GERB a ajuns la un acord cu Blocul Reformator, tot de centru-dreapta, dar chiar şi în aceste condiţii alianţa lor nu dispune de majoritate în parlament, astfel că Borisov încă mai încearcă să obţină sprijinul altor formaţiuni, cu excepţia Partidului Socialist, pe care liderul conservator l-a exclus de la orice colaborare.

După alegeri a fost evocată posibilitatea cooptării la guvernare a Frontului Popular, care ar asigura Cabinetului o majoritate fragilă în parlament, dar şi această variantă este incertă. Dacă nu vor obţine sprijinul niciunei alte formaţiuni, GERB şi Blocul Reformator ar putea să constituie un guvern minoritar.

Într-o scurtă declaraţie acordată presei după ce a fost desemnat premier, Borisov a spus că nu va aştepta să se scurgă termenul de o săptămână pe care-l are la dispoziţie pentru a-şi alcătui echipa şi ori va prezenta această echipă în scurt timp, ori va refuza postul de prim-ministru.

Boiko Borisov a mai condus un guvern minoritar între iulie 2009 şi februarie 2013, când a fost constrâns să demisioneze ca urmare a manifestaţiilor împotriva sărăciei şi corupţiei. De atunci Bulgaria este marcată de o criză politică permanentă, amplificată din luna iunie şi de o criză a sistemului bancar.