Însărcinatul cu afaceri de la Ambasada Statelor Unite, Andre Goodfriend, a declarat că până la zece cetăţeni unguri sunt vizaţi de interdicţie, dar a refuzat să le precizeze numele. Guvernul ungar cere Washingtonului " transparenţă", a anunţat ministrul de Externe, Peter Szijjarto
Şeful diplomaţiei ungare a catalogat impunerea acestei interdicţii pe teritoriul SUA drept "un caz foarte serios", adăugând că nu este loc pentru acuzaţii ori "formulări în ceaţă".
Ungaria continuă să aştepte informaţii prezentate drept "credibile" de către Ambasada Statelor Unite, în baza cărora Guvernul american i-a acuzat de corupţie, a mai declarat ministrul.
El a anunţat că are o întâlnire programată pentru marţi, la Washington, cu asistenta secretarului de Stat pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice Victoria Nuland, la sediul Departamentului de Stat, şi şi-a exprimat speranţa că acest subiect va fi discutat în cadrul întâlnirii.
Pe de altă parte, două partide de opoziţie i-au cerut duminică premierului Viktor Orban să demareze o investigaţie cu privire la numele persoanelor vizate de interdicţia de intra pe teritoriul american şi să prezinte aceste informaţii în Parlament.
Tamas Harangozo, viceliderul grupului parlamentar al socialiştilor a declarat într-o conferinţă de presă că partidul său a cerut efectuarea de urgenţă a unei investigaţii speciale care să stabilească numele membrilor guvernului vizaţi.
"Pata corupţiei stă pe întregul Guvern până când premierul iese în faţă cu nume", a declarat Harangozo, insistând că atât Guvernul, cât şi Fidesz ştiu foarte bine că Washingtonul va refuza să prezinte numele, în baza protecţiei vieţii private.
Ambasada Statelor Unite a anunţat că "anumiţi indivizi privaţi unguri" au fost găsiţi neeligibili să intre pe teritoriul Statelor Unite din cauză că "informaţii credibile disponibile arată că aceste persoane au participat sau au profitat de pe urma unor activităţi de corupţie".
Mediafax