Un submarin militar străin, probabil rus, a fost depistat în Marea Baltică, în apropierea portului Stockholm, potrivit Mediafax. Forţele navale suedeze au pus în alertă tehnica de luptă pentru localizarea cu precizie a submersibilului. Potrivit postului Sky News, Statul Major suedez a mobilizat Forţele Navale, elicoptere, avioane de vânătoare şi 200 de militari pentru localizarea submarinului suspect observat în apropierea insulelor din largul oraşului Stockholm.

„Am iniţiat o vastă operaţiune de recunoaştere, mobilizând nave, elicoptere şi efective terestre“, a declarat un comandant suedez, Jonas Wikstroem.

Rusia a intensificat activităţile militare în Marea Baltică, în contextul tensiunilor cu NATO din cauza crizei din Ucraina. La începutul lunii octombrie, un avion de vânătoare rus s-a apropiat periculos de mult de o aeronavă de recunoaştere suedeză. Suedia nu face parte din NATO.

Potrivit unor surse militare submarinul militar observat în apropierea litoralului suedez ar putea fi din clasa Kilo (vânător de submarine nucleare, extrem de silenţios), provenind de la bazele navale ruse Kaliningrad sau Baltiysk.