Gruparea Stat Islamic sau alte organizaţii teroriste ar putea folosi Ebola ca armă biologică, folosind oameni infectaţi care să disemineze virusul prin intermediul sistemului internaţional de transport aerian, a afirmat un expert american pe probleme de securitate naţională, citat de Forbes, conform Mediafax.
 
"Individul expus la virusul Ebola ar fi purtătorul", a declarat pentru Forbes căpitanul Al Shimkus, profesor de Afaceri de Securitate Naţională la Naval War College din Statele Unite. "În contextul activităţii teroriste, nu este prea sofisticat să se ajungă la următorul pas, pentru a folosi oameni ca purtători" ai virusului, a explicat profesorul, care predă un curs privind războaiele chimice şi biologice.
 
Shimkus a precizat că gruparea Stat Islamic ar putea trimite câţiva agenţi în regiunea din Africa de Vest afectată de epidemia de Ebola, pentru a se expune intenţionat la virus, după care aceştia ar putea interacţiona cu cât mai multe persoane din ţara vizată.
 
Totuşi, dacă teroriştii ar încerca să răspândească Ebola în state occidentale ca SUA, Shimkus nu crede că virusul s-ar înmulţi exponenţial, deoarece sistemele de sănătate avansate sunt echipate, teoretic, pentru a identifica, izola şi stopa virusul.

Africa de Vest se confruntă cu cea mai gravă epidemie de Ebola de la identificarea virusului în 1976, care s-a soldat cu 3.439 de morţi din 7.478 de cazuri înregistrate în cinci ţări (Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal), potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) realizat la 1 octombrie şi publicat vineri. Rata medie a mortalităţii în cazul Ebola este de 50 la sută, dar în lipsa unui tratament medical ar putea ajunge la 90 la sută, potrivit OMS. Febra hemoragică se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale unui bolnav.