Preşedintele american, Barack Obama, a recunoscut faptul că Statele Unite au subestimat în ce măsură haosul din Siria ar putea oferi un teren propice pentru apariţia unor grupări jihadiste periculoase precum Stat Islamic (SI). Într-o intervenţie pentru CBS News, preşedintele american a afirmat că Siria reprezintă „Ground Zero pentru jihadiştii din întreaga lume“.

„Şeful serviciilor noastre de informaţii Jim Clapper a recunoscut că acestea au subestimat ceea ce se întâmplă în Siria“, a declarat el. Obama a afirmat că cei care fac propagandă pentru SI au devenit foarte activi pe reţelele de socializare şi atrag, din Europa, America, Australia şi din ţările musulmane, noi recruţi „care cred în inepţiile lor jihadiste“.

El a adăugat că soluţia este în parte militară, evocând raidurile aeriene efectuate de coaliţia formată din Statele Unite şi aliaţii săi, cu scopul de a priva SI de teritorii şi resurse.

Obama a subliniat însă că Siria şi Irakul trebuie să-şi rezolve crizele politice care le afectează.

Irakul este divizat, după retragerea trupelor americane, între o populaţie sunnită şi un Guvern şiit, în timp ce Siria este afectată de un război civil sângeros izbucnit în 2011.