O înregistrare video cu un jurnalist britanic independent, John Cantlie, a fost difuzată de membrii grupării Statul Islamic (SI).

Jurnalistul, care a colaborat cu publicaţiile Sunday Times, The Sun, Sunday Telegraph si AFP, apare, în înregistrarea postată pe YouTube, în ţinută de culoare portocalie, la o masă, vorbind singur în faţa camerei de luat vederi.

Acuză SUA şi Marea Britanie că nu fac eforturi pentru a-şi salva cetăţenii

„Guvernele britanic şi american au crezut că pot proceda diferit de alte ţări europene. Ele au negociat cu Statul Islamic şi şi-au adus oamenii acasă, în timp ce britanicii şi americanii au fost lăsaţi în urmă. Este foarte alarmant să vezi unde duc toate acestea şi pare că istoria se repetă”, a adăugat John Cantlie, potrivit digi24.ro.

SI, care seamănă teroarea în vaste regiuni pe care le ocupă în Siria şi Irak, a difuzat începând din august  trei înregistrări video ale execuţiilor a doi jurnalişti americani şi unui lucrător umanitar britanic, ca represalii faţă de atacuri americane asupra unor poziţii ale organizaţiei în Irak. Gruparea a ameninţat, de asemenea, cu uciderea altui ostatic britanic, Alan Henning.  În inregistrarea video, jurnalistul John Cantlie, care vorbeşte în engleză, cu subtitrare în arabă, anunţă "episoade viitoare" în care va dezvălui "adevărul despre motivaţiile SI".

John Cantlie a mai fost răpit, împreună cu un coleg olandez, timp de câteva zile, în iulie 2012, de către jihadisti, în nordul Siriei. Cei doi au fost eliberaţi de către Armata Siriană Liberă (ASL), la vremea aceea principala componentă a rebeliunii siriene. Atunci, el a fost rănit la braţ, de tiruri ale răpitorilor, într-o tentativă de evadare, iar colegul său olandez a fost rănit la nivelul şoldului. In august 2012, John Cantlie a declarat că o parte a răpitorilor săi proveneau din Marea Britanie. "Erau în total vreo 30, aproximativ 12 vorbeau engleza, iar nouă aveau accent londonez", scria el în Sunday Times. Cantlie a mai povestit că a fost legat la ochi şi a fost ameninţat cu moartea în mai multe rânduri. "La un moment chiar au ascuţit cuţite pentru decapitare. Era terifiant", declara jurnalistul pentru BBC.