Boala limbii albastre la bovine şi ovine a fost confirmată şi în două localităţi din Prahova, aflate la graniţa cu judeţul Buzău, suspiciuni existând şi în alte şapte comune.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, două focare de boala limbii albastre la bovine au fost confirmate în localităţile Cărbuneşti şi Ariceştii Zeletin, situate în apropierea graniţei dintre judeţele Prahova şi Buzău.

Directorul DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, a declarat pentru Mediafax că analizele de laborator făcute în Laboratorul naţional de referinţă de la Institutul de diagnostic şi sănătate animală au confirmat existenţa bolii limbii albastre la patru animale de la o stână din localitatea Cărbuneşti şi la două ovine într-o gospodărie din localitatea Ariceştii Zeletin.

DSVSA a luat măsurile de dezinfecţie a zonelor afectate şi a dispus implementarea măsurilor de precauţie în zonele limitrofe.

Pe lângă cele două focare confirmate deja, în judeţul Prahova există suspiciuni privind existenţa acestei boli în alte şapte localităţi, respectiv Bertea, Aluniş, Poseşti, Slănic, Vărbilău, Starchiojd şi Bătrâni.

Mihai Terecoasă a precizat că de la animalele din cele şapte localităţi suspecte de această boală au fost recoltate probe care au fost trimise spre analiză la Laboratorul naţional de referinţă, autorităţile din Prahova aşteptând rezultatele.

Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut ca populaţia să fie informată că boala limbii albastre nu afectează oamenii şi a solicitat ANSVSA să ia măsuri pentru prevenirea şi limitarea acestei boli, după ce în judeţul Buzău au fost confirmate 28 de focare, cu un efectiv de 73 bovine şi cinci ovine.