Platforma de microblogging Twitter a recunoscut că are o problemă privind diversitatea salariaţilor săi şi că a angajat prea mulţi bărbaţi caucazieni şi asiatici pe posturi tehnice bine plătite, situaţia fiind similară şi la alte companii mari din Silicon Valley.

Aproximativ 70% din cei aproximativ 3.000 de angajaţi ai Twitter la nivel internaţional sunt bărbaţi. În SUA, 90% din salariaţii platformei de microblogging sunt fie caucazieni, fie asiatici. Nu au fost furnizate date exacte cu privire la distribuţia la nivel internaţional, în funcţie de rasă, a salariaţilor acestui site, informează huffingtonpost.com.

Lucrurile stau chiar mai rău în cazul locurilor de muncă de programator şi al celor tehnice, care, în general, sunt cel mai bine plătite. Doar 10% din aceste locuri de muncă sunt ocupate de femei la nivel internaţional. Mai mult de 90% din locurile de muncă tehnice ale Twitter în SUA sunt ocupate de persoane caucaziene şi asiatice.

Situaţii similare se înregistrează la nivelul unor companii precum Google Inc., Facebook Inc., Yahoo Inc. şi LinkedIn Corp., care, de asemenea, au puţine angajate şi puţini salariaţi de culoare şi latino.

Toate aceste companii au făcut publice date privind diversitatea angajaţilor lor începând de la sfârşitul lunii mai, ca urmare a unei campanii declanşate de un activist pentru drepturile omului, reverendul Jesse Jackson, şi de coaliţia de organizaţii pe care aceste o conduce, Rainbow PUSH.

Jesse Jackson şi-a petrecut mare parte din acest an făcând presiune asupra unor companii majore din Silicon Valley pentru ca acestea să îşi diversifice forţa de muncă, având în vedere dezvoltarea industriei tehnologice, fapt care este de aşteptat să fie o sursă majoră de locuri de muncă în următorii ani.

Într-o declaraţie de presă, Jackson a catalogat diversitatea angajaţilor în cadrul Twitter ca fiind "jalnică", dar a spus că dezvăluirea acestei situaţii este "un pas în direcţia bună".

"Suntem conştienţi că Twitter face parte dintr-o industrie care este marcată de o dramatică inechitate privind diversitatea", a spus Janet Van Huysse, vicepreşedintele companiei Twitter în probleme privind diversitatea şi incluziunea, într-un mesaj publicat pe blogul platformei de socializare.

La fel ca alte companii tehnologice, Twitter susţine programe care instruiesc femeile în domenii precum programarea IT şi a introdus o serie de traininguri interne pentru a promova diversitatea la nivelul angajaţilor săi.