Fostul ministru al Muncii Marian Sârbu a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte şi membru executiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) vineri, după ce, la începutul acestei luni, judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au hotărât că numirea acestuia este neconstituţională, informează un comunicat al instituţiei.
„Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a luat act de demisia domnului Marian Sârbu din funcţia de prim-vicepreşedinte şi membru executiv al Consiliului ASF. Domnul Marian Sârbu a notificat Parlamentul României (conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului) în privinţa demisiei începând cu data de vineri, 18 iulie", se arată în comunicat.
Sârbu a fost numit de Parlament în această funcţie în data de 16 iunie. Anterior, el a fost membru neexecutiv în Consiliul ASF. Ulterior, în data de 2 iulie, la sesizarea Partidului Democat Liberal (PDL), judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au hotărât că numirea lui Sârbu în funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF este neconstituţională.
În motivarea instanţei se arată că Sârbu nu are o experienţă profesională specifică acestei funcţii.
Potrivit ASF, preşedintele instituţiei, Mişu Negriţoiu, a constatat, printr-o decizie adoptată luni, încetarea mandatului de membru executiv şi prim-vicepreşedinte al ASF al lui Marian Sârbu începând cu data de 18 iulie.
"Demisia domnului Marian Sârbu are în vedere Decizia Curţii Constituţionale 389 din 2 iulie 2014, publicată în Monitorul Oficial în data de 17 iulie 2014, referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului 26, din 16 iunie 2014, privind numirea prim-vicepreşedintelui ASF", se mai spune în comunicatul ASF.
Anterior numirii lui Sârbu, funcţia de prim-vicepreşedinte ASF a fost deţinută de Daniel Dăianu, în prezent consilier în cadrul instituţiei, post pe care îl va ocupa până la 30 septembrie.
De la 1 octombrie, Dăianu va activa, pentru un mandat de 5 ani, în funcţia de membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al BNR. ASF şi-a început activitatea la finele lunii aprilie 2013, prin comasarea atribuţiilor şi prerogativelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).