Rusia îşi menţine trupele pregătite de atac la frontiera cu Ucraina şi planifică noi „provocări“, similare cu cele ale Germaniei naziste împotriva Poloniei, în 1939, a declarat secretarul adjunct al Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare (SNBO), potrivit agenţiei Mediafax. „Nu vreau să fac declaraţii înfiorătoare, dar Ucraina, din păcate, se află în pragul unei agresiuni la scară largă din partea vecinului nostru nordic“, a afirmat acest oficial, Mihail Koval, într-un interviu pentru postul de televiziune ucrainean ICTV.

„În prezent, la frontiera cu Ucraina se află armata rusă. Cele mai multe efective militare ruse se află în Crimeea anexată: peste 22.000 de militari“, a adăugat Koval.

„Situaţia este foarte tensionată. Provocările care au loc în prezent ne amintesc de cele din anul 1939, lansate de Germania nazistă“, a afirmat el.

Koval a menţionat că separatiştii din regiunile Doneţk şi Lugansk utilizează armament rus de tip nou.

„Există dovezi că în Zelenopolie (în regiunea Doneţk) au fost utilizate lansatoare de rachete multiple de tip Tornado G, folosite în Rusia începând din 2010, şi nu lansatoare sovietice de tip Grad“, a declarat oficialul ucrainean.

Recent, Alianţa Nord-Atlantică a denunţat suplimentarea efectivelor militare ruse la frontiera cu Ucraina, considerând că acesta este „un pas înapoi în efortul pentru detensionarea situaţiei“.

„Începând de la jumătatea lunii iunie, avem dovezi privind sosirea progresivă a mii de militari ruşi în apropierea frontierei Ucrainei“, declară un oficial NATO, adăugând că „în momentul de faţă, există între 10.000 şi 12.000 de militari ruşi în această zonă“, comparativ cu circa 40.000 în luna mai.

Moscova a avertizat că analizează posibilitatea unor „atacuri punctuale“ pe teritoriul ucrainean, după ce un obuz lansat de armata ucraineană a provocat moartea unei persoane pe teritoriul Rusiei.