Judecătoria Sectorului 3 i-a condamnat, în dosarul furtului de tablouri din Rotterdam, pe Adrian Procop la şase ani şi opt luni de închisoare şi pe Alexandru Bitu şi Olga Dogaru la câte doi ani de închisoare cu executare, iar Petre Condrat a primit amendă penală de 45.000 de lei pentru tăinuire, informează Mediafax.

Totodată, instanţa i-a obligat pe Adrian Procop, Eugen Darie, Radu şi Olga Dogaru să plătească 18,1 milioane de euro, pentru furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam.
   
Instanţa a admis astfel acţiunea civilă intentată de reprezentanţii muzeului şi i-a obligat pe cei patru că plătească echivalentul în lei, la data tranzacţiei, a sumei de 18.100.000 de euro.


Adrian Procop a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi la patru ani şi opt luni închisoare pentru furt calificat, ambele în stare de recidivă. Dacă decizia rămâne definitivă, Procop va executa şase ani şi opt luni, pentru că a mai fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, într-un alt dosar.

Alexandru Bitu a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare, pentru că a aderat la grupul infracţional, i-a ajutat pe Procop, Radu Dogaru şi Eugen Darie, în încercarea de a valorifica tablourile furate şi a intermediat discuţiile privind o eventuală vânzare a operelor de artă.

Tot doi ani de închisoare cu executare a primit şi Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, ea fiind găsită vinovată de favorizare a făptuitorului şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
   
În cazul lui Petre Condrat, Judecătoria Sectorului 3 a decis aplicarea unei amenzi penale pentru tăinuire, în cuantum de 45.000 de lei, echivalentul a 300 de zile de amendă.
   
Decizia Judecătoriei Sectorului 3 nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel.
   
Ceilalţi doi inculpaţi din dosar - Eugen Darie şi Radu Dogaru - au fost deja condamnaţi definitiv, după ce şi-au recunoscut faptele şi au fost judecaţi prin procedura simplificată. Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, în 27 februarie, pe Radu Dogaru la şase ani de închisoare cu executare şi pe Eugen Darie la cinci ani şi patru luni de închisoare.