Poliţia kosovară a recurs la gaze lacrimogene şi gloanţe din plastic duminică împotriva unor etnici albanezi care au incendiat maşini de poliţie şi au aruncat cu pietre împotriva forţelor de ordine în oraşul divizat etnic Mitrovica, în semn de protest faţă de blocarea prelungită a principalului pod de către etnicii sârbi, relatează Agerpres. Unităţi ale poliţiei speciale poloneze, componente ale misiunii Uniunii Europene, au deschis focul cu gloanţe de cauciuc. Ele au fost sprijinite de trupe americane din cadrul misiunii NATO de menţinere a păcii din această ţară, care şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în anul 2008.

Violenţele au izbucnit după ce mai multe sute de albanezi, protestând din cauza închiderii de către sârbi a podului în ultimii trei ani, au început să arunce cu pietre şi sticle în direcţia poliţiştilor kosovari. Ei au incendiat maşini ale poliţiei din Kosovo şi ale EULEX. Poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene.

Mitrovica a constituit în permanenţă un punct nevralgic între sârbi şi albanezi de la războiul din Kosovo din 1998-1999, când NATO a lansat atacuri aeriene care au durat 11 săptămâni, pentru a pune capăt masacrului şi expulzărilor ce îi vizau pe albanezii care încercau să le facă faţă trupelor sârbe loiale regimului lui Slobodan Milosevic. Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo, dar a acceptat să renunţe la controlul de facto asupra unei mici porţiuni sârbe din nordul Kosovo în virtutea acordului mediat anul trecut de Uniunea Europeană. În schimb, Belgradul a primit undă verde pentru a deschide negocierile de aderare la UE.