Conform dezvăluirilor făcute de ziarul „Dilema Veche”, OZN-urile de care vorbea ministrul Apărării, erau de fapt bombardiere strategice ale Aviaţiei Ruse. Vestea nu este liniştitoare, dar măcar ştim că nu este vorba de marţieni, ci de Marea Putere de la Răsărit.
Declaraţiile ministrului Apărării, Mircea Duşa privind intrarea neautorizată în spaţiul aerian românesc au stârnit reacţii diverse.
Incidentele sunt frecvente, aviaţia militară rusă efectuând deseori şicane sistemului românesc de reperare intrând fără autorizaţie în spaţiul aerian românesc.
Conform jurnaliştilor de la Ziua Veche, cel mai grav incident s-a petrecut anul trecut, când patru bombardiere strategice Tupolev 22 au testat capabilităţile forţelor aeriene din România, Bulgaria şi Turcia. Activitatea aeriană a Forţelor Aeriane Ruse s-a intensificat după vestea instalării scutului antirachetă american la Deveselu. Deja aparatele de vânătoare MiG-21 Lancer, din cadrul Flotilei 86 Aeriană, care staţionau la Borcea, au fost dislocate pe aeroportul de la Mihail Kogălniceanu, mai aproape de litoral pe unde vin aparatele ruseşti.
Aparatul Tupolev Tu-22 este un bombardier strategic care a fost introdus în folosinţă în 1972. Aparatele au fost folosite de Armata Sovietică, iar acum de cea rusă şi au fost alocate cu preponderenţă forţelor navale. De obicei sunt înarmate cu rachete de croazieră şi cu rachete anti-navă, dar pot transporta 4,5 tone de bombe convenţionale. Fortăreaţa zburătoare poate atinge o viteză maximă de 1900 de km/h şi are o rază operaţională de 4000 de kilometri.
În martie 2013 mai multe aparate Tu-22 au testat apărarea anti-aeriană suedeză şi au simulat în spaţiul aerian al Suedia, atacul asupra acestei ţări. Sistemul de apărare suedez a eşuat în a detecta aparatele ruseşti.