În 2014 la 8 mai, Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian se află la a doua sa marcare.
Pentru că rata de supravieţuire în cazul îmbolnăvirii de cancer ovarian este cea mai mică dintre toate cancerele ginecologice, în întreaga lume, prin evenimentele organizate cu prilejul acestei zile se urmăreşte o informare asupra simptomelor acestei boli.
Informarea populaţiei cu privire la această boală mortală se realizează şi prin întâlniri cu pacienţi care împărtăşesc experienţele trăite.
În 2009, reprezentanţi ai organizaţiilor pacienţilor din întreaga lume şi profesionişti din domeniul medical s-au reunit într-o conferinţă internaţională axată pe un schimb de experienţe din lupta lor împotriva acestui tip de cancer. Iniţiativa marcării Zilei internaţionale de luptă împotriva cancerului ovarian a fost prezentată în cadrul acestei întruniri, adoptată de către toţi participanţii şi devenită zi internaţională în anul 2013.
Cancerul ovarian este diagnosticat anual la aproximativ un sfert de milion de femei la nivel global şi este responsabil pentru 140.000 de decese în fiecare an. Această statistică arată că femeile cu acest tip de cancer au cea mai mică rată de supravieţuire. Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian sunt susceptibile de a supravieţui timp de cinci ani, comparativ cu până la 89% din femeile cu cancer de sân, potrivit site-ului dedicat acestei zile.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) s-a alăturat asociaţiilor de pacienţi din întreaga lume, marcând, pentru prima dată în ţara noastră, Ziua internaţională de luptă împotriva cancerului ovarian în 2013.
În România, cancerul ovarian reprezintă cea de-a 5-a formă de cancer ca frecvenţă, la femei, cu o incidenţă care este cu 50% mai mare decât media mondială — 9,4 cazuri la 100,000 de locuitori. În fiecare an, în ţara noastră se raportează peste 1.600 cazuri noi de cancer ovarian, în timp ce peste 900 de românce mor anual din cauza cancerului ovarian, potrivit FABC. Vârsta la care apare boala este între 40-50 de ani şi între 60-70 de ani.