O echipă de medici de la Spitalul Colentina din Capitală a câştigat medalia de aur la la Salonul de inventică de la Geneva, pentru realizarea unui simulator destinat instruirii medicilor rezidenţi şi specialiştilor urologi.
Medicii Victor Cauni, Cristian Persu şi Felix Voinea au realizat un model artificial pentru simularea nefrolitotomiei percutanate, un simulator destinat instruirii practice a medicilor rezidenţi şi specialiştilor urologi care efectuează intervenţii chirurgicale minim invazive de înlăturare a litiazei renale, relatează mediafax.ro.
Pentru această invenţie, medicii bucureşteni au primit medalia de aur a Salonului de inventică, dar şi premiul Technopol Moscova şi premiul Arabia Saudită. „Aceste intervenţii chirurgicale minim invazive, traduse nefrolitotomie percutanată, sunt intervenţii deosebit de delicate, care necesită o curbă destul de mare de învăţare. Acest model fizic, acest simulator reprezintă un segment din corpul uman, pe care, respectând toate ţesuturile - începând de la piele, ţesut celular subcutanat, strat muscular, rinichi, ureter, vezică şi întreg aparatul urinar - se poate simula operaţia de nefrolitotomie percutanată şi de extragere a calculilor de la nivelul rinichiului”, a explicat Victor Cauni, şeful Secţiei de urologie de la Spitalul Colentina.
Potrivit medicului, la nivel mondial există simulatoare pentru alte tipuri de intervenţii, însă pentru înlăturarea litiazei renale invenţia echipei de la Spitalul Colentina este unică în lume. Simulatorul ajută medicul tânăr să ajungă mai repede la performanţă, prin scurtarea curbei de învăţare, şi conţine inclusiv senzori care semnalează fiecare pas greşit ce ar putea fi făcut de medic (lezarea unui vas sau a căii urinare). Victor Cauni spune că acest simulator îi creează medicului reflexele necesare pentru intervenţia chirurgicală în timp real în sala de operaţie.
Pentru punerea în aplicare a invenţiei premiate, medicii români s-ar putea lovi însă de o problemă – aceea a finanţării. „Problema cu acest simulator al nostru este că, probabil, realizarea lui va fi destul de scumpă, pentru că trebuie să respectăm atât ţesuturile umane, cât şi consistenţa lor, să alegem materiale ca să facem efectiv un mulaj, un segment de om cu toate caracteristicile omului. Pe de altă parte, la fiecare intervenţie chirurgicală simulată pe acest instrument trebuie să schimbăm atât rinichiul, cât şi calculii din interiorul rinichiului. Deci tehnica, probabil, şi întreţinerea vor fi destul de scumpe, dar sperăm să găsim partenerii necesari şi să-i convingem, să le arătăm că avantajele acestui simulator depăşesc probabil cu mult costurile”, a mai spus Victor Cauni.