ANAF ar putea şterge datoriile acestor 10 companii de apărare, potrivit unui proiect de OUG ce se află pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de joi. Sunt vizate sumele datorate până la data de 31 martie 2022. Potrivit proiectului, este vorba despre obligaţiile principale însemnând: impozite, taxe, contribuţii sociale obligatorii şi alte sume datorate bugetului general consolidat, precum şi obligaţiile accesorii, datorate şi neachitate menţionate.

 

ANAF va şterge datoriile acestor 10 companii

Nu vor luate în calcul în calcul obligaţiile fiscale principale cu reţinere la sursă şi a accesoriilor aferente acestora. Impactul bugetar este de 106,1 milioane lei.  Care sunt cele zece companii care vor avea datoriile şterse:

 

1. Societatea Uzina Mecanică Bucureşti

2. Societatea Uzina Mecanica Plopeni

3. Societatea Uzina Automecanica Moreni

4. Societatea Metrom

5. Societatea Tohan

6. Societatea Fabrica de Pulberi Făgăraş

7. Societatea Pirochim Victoria

8. Societatea Uzina Mecanică Sadu

9. Societatea Carfil

10.Societatea Fabrica de Arme Cugir

 

ANAF o să şteargă, în total, obligaţii fiscale de 137,2 milioane lei. Potrivit documentelor, acele companii nu pot să achite acele datorii şi conduc la creşterea plăţilor restante, creând instabilitate şi afectând semnificativ situaţia economico-financiară a acestora.

 

De precizat este că motivul principal pentru care se ia o astfel de decizie este legat de întărirea capacităţii de apărare a României prin luarea unor măsuri urgenţe de redresare economico-financiară a operatorilor economici de interes strategic, în aşa fel încât Forţele Sistemului Naţional de Apărare să poată fi pregătite pentru protejarea intereselor esenţiale şi siguranţei statului român, cât şi pentru a-şi onora obligaţiile asumate în calitate de stat membru UE şi NATO.

De asemenea, se propune menţinerea unor capacităţi adecvate de producţie militară ce să permită, pe deoparte, un grad ridicat de autonomie în înzestrarea FSNA, iar de cealaltă parte parte continuarea exporturilor pentru amortizarea costurilor cercetării, retehnologizării şi producţiei militare de uz propriu.

 

„Agenţia Naţională de Administrare Fiscală intensifică, în anul 2022,activităţile de îndrumare şi asistenţă în domeniul fiscal, manifestându-şi înacestsens rolul activ pentru sprijinirea contribuabililor în vederea îndeplinirii obligaţiilor fiscale ce le revin. Astfel, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală derulează trei Proiectepilot privind stimularea conformării voluntare, dedicat persoanelor fizice,care se vor concentra pe educarea şi informarea contribuabililor despre obligaţiile fiscale.

 

Obiectivele acestora sunt creşterea gradului de informare şi stimularea conformării fiscale voluntare a contribuabililor persoane fizice, pentru următoarele categorii de contribuabili:

– cadre didactice şi alte persoane ce pot obţine venituri din meditaţii,

– persoane care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor,

– persoane fizice care realizează venituri din prestarea unor activităţi de înfrumuseţare şi întreţinere corporală”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro