De la 1 martie 2022, intră în vigoare o serie de modificări legislative de ordin fiscal, esenţiale pentru români. Unele dintre ele, dacă nu vor fi respectate, ar putea genera chiar riscul de deschidere a unui dosar penal pentru administratorii societăţilor comerciale.
Concret, vorbim despre faimoasa Ordonanţă trenuleţ care prevede, printre altele, incriminarea faptei constând în reţinerea şi neplata, respectiv încasarea şi neplata în termen de 60 de zile de la data scadentă a impozitelor şi/sau a contribuţiilor cu reţinere la sursă.
„Art.6^1-(1) Constituie infracţiune şi se pedepşeste cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege.
(2) Pentru determinarea sumelor neplătite la expirarea termenului de 60 de zile, corespunzătoare faptei prevăzute la alin. (1), din sumele reţinute sau încasate, se scad creanţele bănesti ale contribuabilului plătitor aspra instituţiilor şi autorităţilor de stat, centrale sau locale.
(3) Prevederile prezentului articol intră în vigoare de la data de 1 martie 2022”, se precizează în actul normativ în cauză.
De ce măsura nu ar fi tocmai potrivită pentru sistemul fiscal din România
Deşi lucrurile sunt clare, consultanţii fiscali şi mediul de afaceri trag semnalul de alarmă şi spun că această măsură complică foarte mult lucrurile. Mai exact, conform preşedintelui Camerei Consultanţilor Fiscali – Dan Manolescu, este nevoie de posibilitatea de compensare extinsă a tuturor sumelor reprezentând impozite cu reţinere la sursă cu orice tip de sume neîncasate la buget, indiferent de natura lor şi de organul de administrare a acestor sume. Acesta a declarat, pentru HotNews.ro, că în acest moment, se pot compensa sume de la buget dacă sunt administrate de acelaşi organ.
„Apreciem că ar fi complet inechitabil ca un contribuabil aflat într-o asemenea situaţie, în care are de încasat de la stat în ultimă instanţă, o anumită sumă de bani să poată fi cercetat penal pentru neplata către buget a unei obligaţii fiscale, în limita sumei pe care o are de încasat, de restituit sau de rambursat de la o instituţie sau autoritate publică.
Practic această modificare făcea ca ANAF să se uite peste tot înainte de a face paşi în vederea unui dosar penal. Fără această modificare, de la 1 martie va urma o bătaie de joc la adresa contribuabililor oneşti”, potrivit sursei citate.
Totodată, contribuabilii români trebuie să mai ştie faptul că, de la 1 martie 2022, devine obligatorie înscrierea în Spaţiul Privat Virtual (SPV).
Conform Fiscului, Înregistrarea în SPV devine obligatorie începând cu 1 martie 2022 pentru transmiterea cererilor, înscrisurilor sau a oricăror altor documente către organele fiscale, de către contribuabilii care desfăşoară activităţi economice într-o formă de activitate autorizată.
Obligativitatea le revine persoanelor juridice, asocierilor şi altor entităţi fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent că persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale.
Sursa: www.playtech.ro