Cinci români au fost ucişi până acum de virusul H1N1. Ultimul deces înregistrat este al unui bărbat de 70 de ani din judeţul Mureş, care nu era vaccinat.

 

Medicii sesizează o situaţie îngrijorătoare. Numărul cazurilor de viroze respiratorii şi gripe a crescut foarte mult de la începutul anului şi până acum. 4 oameni au murit, din cauza gripei în acest sezon. Un singur deces s-a înregistrat în decembrie, celelalte 3, în ianuarie. Două dintre persoanele decedate sunt din Galaţi, iar celelalte două din Târgu Mureş şi Arad. În ultima săptămână a anului trecut, s-au înregistrat 703 cazuri de gripă, faţă de cele doar 30 din aceeaşi perioadă a lui 2017.

 

Gripa a ucis un bărbat de 32 de ani, care nu avea nicio altă problemă de sănătate. Tânărul a fost internat mai întâi la Spitalul Judeţean din Arad, cu insuficienţă respiratorie. Medicii de acolo au decis să-l transfere la Spitalul Judeţean din Timişoara, pentru că starea lui se agrava.

 

„Medicii de pe terapie intensivă au fost practic nevoiţi să-i monteze un plămân artificial. Din nefericire evoluţia nu a fost una favorabilă”, afirmă Andreea Borboros purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Timişoara.

 

În Bucureşti, camerele de gardă au fost neîncăpătoare în ultimele zile. Valul de viroze a umplut cabinetele medicilor.

 

„Ar trebui să avem grijă la manevre elementare de igienă. Să ne spălăm mâinile, să ne acoperim tusea sau strănutul cu cotul, nu să punem mâna. În cazul în care suntem bolnavi, să purtam o măscuţă de protecţie. Ideal ar trebui să ne vaccinăm împotriva gripei şi aceasta poate fi făcut simplu la medicul de familie sau la cerere în cadrul unei unităţi spitaliceşti”, spune Mihai Craiu - medic primar pediatru, initiatorul Spitalului Virtual pentru Copii.

 

Îngrijorare este şi în judeţul Iaşi, unde 55 de oameni cu afecţiuni respiratorii au ajuns la spital.

 

Şi la Spitalul Clinici de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca, numărul de viroze şi gripe a crescut cu aproximativ 30% din 15 decembrie până astăzi.

 

„Am confirmat intra spitalicesc 22 de cazuri de gripă, nu au fost decese”, spune Irina Filipescu, purtător de cuvânt Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.

 

În judeţul Brăila, în prima săptămână din acest an au fost confirmate peste 240 de cazuri de viroze, dintre care 18 au avut nevoie de internare.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro