Una dintre condiţiile primordiale pentru obţinerea permisului de conducere este aceea de a fi apt din punct de vedere medical şi psihologic. Documentul care atestă acest lucru este fişa medicală pentru permisul auto. Este unul dintre documentele necesare pentru obţinerea sau preschimbarea permisului de conducere.

 

La începutul anului a intrat în vigoare noul Cod Rutier, care face precizări clare cu privire la această problemă. Se menţionează în mod clar că şoferii care nu sunt declaraţi admişi la controlul medical obligatoriu nu vor avea dreptul să conducă autovehicule. Ca o consecinţă, permisul acestora va fi suspendat.

 

Care sunt bolile pentru care poţi avea permisul de conducere suspendat?

 

Noul Cod Rutier intrat în vigoare în cursul lunii ianuarie 2022 face precizări importante în privinţa anulării permisului din cauza unor boli. Concret, există o serie de afecţiuni pentru care persoanele în cauză vor avea permisul auto anulat.

 

Spre exemplu, permisul de conducere nu poate fi obţinut de către cei care prezintă afecţiuni la nivelul aparatului respirator. Cu toate acestea, persoanele în cauză pot dobândi permisul auto, dar numai în cazul în care primesc aviz favorabil din partea unei unităţi sanitare autorizate, iar acest lucru este menţionat în fişa medicală.

 

În aceeaşi situaţie se află şi cei care poartă un stimulator cardiac sau care au antecedente de infarct miocardic. Aceştia pot obţine, totuşi, permisul dar numai în cazul în care primesc avizul din partea medicului.

 

Şoferii care au tulburări mintale nu vor putea nici ei obţine sau reînnoi permisul de conducere. La fel stau lucrurile în cazul bolnavilor de diabet zaharat sau a celor care prezintă afecţiuni locomotorii, afecţiuni ale auzului şi chiar apneea.

 

Legislaţia este foarte strictă şi în ceea ce-i priveşte pe şoferii cu boli cardiovasculare. Aici este inclusă şi angina pectorală de repaus sau de emoţie. În acelaşi timp, nici cei cu probleme neurologice grave, precum epilepsia, afecţiuni renale sau probleme cu alcoolul sau drogurile nu vor putea dobândi sau reînnoi permisul.

 

Nu în ultimul rând, la legislaţie se face referire clară şi la persoanele care au probleme cu vederea. În cazul pierderii temporare a vederii va fi nevoie de o perioadă de readaptare. Mai exact, conducătorul auto în cauză va trebui să aştepte cel puţin şase luni pentru a putea conduce din nou.

 

 

 

Sursa: www.promotor.ro