Mulţi oameni reuşesc să obţină permisul de conducere încă din adolescenţă. Unii dintre şoferi nu respectă însă întotdeauna regulile de circulaţie chiar dacă au luat permisul. Una dintre regulile mai des încălcate este des penalizată de autorităţi. Cât timp trebuie să ţii semnul de începător pe maşină şi ce amendă rişti în caz contrar?
Semnul de începător auto vine în ajutorul nostru
Cei care doar au intrat în posesia permisului de conducere trebuie să folosească semnul de începător. Fiecare reuşeşte să capete experienţă în trafic într-un timp mai scurt sau mai îndelungat. Aici intervin şi celelalte funcţii motorii de care avem parte sau nu: dexteritate, perspicacitate, înţelegere, percepere.
Reflexele şi abilităţile de şofer nu vor apărea într-un timp scurt chiar dacă deţinem câteva skill-uri. Pentru acest lucru s-a inventat semnul de începători. Acesta avertizează şoferii participanţi la trafic că o persoană are nevoie să fie ajutată sau înţeleasă, atunci când nu respectă în totalitate regulile de circulaţie sau sunt mai lente.
Acest semn trebuie afişat într-un loc vizibil al maşinii lor pentru ca ceilalţi participanţi la trafic să-l poată vedea şi, astfel, să ştie că au de-a face cu un conducător auto neexperimentat. De aceea, când vedeţi un începător în trafic încercaţi să vă puneţi în locul lui, pentru că toţi am trecut prin asta, la un moment dat.
Ce este semnul de începător şi cum arată?
„Lămâia”, cum mai este denumit semnul de începător în termeni populari, trebuie să fie poziţionată la vedere. Unii dintre şoferi consideră că nu au nevoie de acest semn, însă, la un control de rutină al poliţiştilor, aceştia pot fi sancţionaţi corespunzător.
Denumirea de „lămâie” nu este deloc întâmplătoare. Semnul de culoare galbenă are în mijloc un semnul exclamării negru. „Lămâia”, denumire sub care mai este cunoscut acest semn, are diametrul de 10 cm, în timp ce semnul de exclamare are o înălţime de 6 cm. Punctul de la semnul exclamării are 1 cm.
Unde trebuie pus semnul de începător şi cât trebuie folosit?
Legislaţia în vigoare specifică foarte clar unde trebuie aşezat semnul de începător. Art. 149 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/ 2002 spune că trebuie să folosiţi două semne. Unul dintre semnele de începător trebuie amplasat în partea din dreapta-jos a parbrizului, iar celălalt pe lunetă, în colţul din stânga-jos. Aceste poziţii oferă cea mai bună vizibilitate pentru ceilalţi participanţi la trafic.
Perioada obligatorie de folosire a semnului de începător impusă de lege este de minimum un an, deoarece autorităţile consideră că această perioadă minimă reuşeşte să ajute orice conducător auto, iar experienţa câştigată în acest timp este de ajuns pentru a putea înlătura semnul.
Chiar dacă vi se pare o perioada lungă de timp, nu uitaţi că un şofer câştigă experienţă în decursul mai multor ani. Pentru a reuşi să acumuleze mai multă experienţă, şoferii profesionişti recomandă şi cursurile de condus defensiv, pentru că anumite condiţii meteo ne pot pune în mare dificultate.
Cei care nu respectă această regulă pot primi o amendă cuprinsă între 290 şi 435 de lei, din clasa I de sancţiuni.
Sursa: www.stiridinlume.ro