O publicaţie online din Grecia descrie într-un articol modul de operare al pompierilor români mobilizaţi să stingă incendiile din insula Evia.

 

Redactorii publicaţiei fimes.gr spun că ceea ce-au făcut pompierii români imediat ce au ajuns la locul intervenţiei din insula grecească Evia i-a determinat pe localnici să-i privească precum nişte extratereştri.

 

"Pompierii români care au venit în ţara noastră să întărească efectivele anti-incendiu şi să lupte cu flăcările par că sunt de pe altă planetă.

 

Viteza, organizarea, meticulozitatea şi reflexele instinctive sunt uimitoare.

 

La sosirea în Evia, pompierii români au înfiinţat peste noapte un sediu independent faţă de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering şi logistică proprii.

 

Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcţia vântului şi au folosit tehnologie de ultimă generaţie pentru localizarea incendiilor.

 

În acelaşi timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă şi, cu furtunurile racordate între ele pe distanţe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile.

 

De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulaţia.

 

Aşadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranţă o oglindă a unei ţări dezvoltate şi nu una subdezvoltată, aşa cum mulţi o văd", se arată în articolul menţionat.

 

Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, divizia de pompieri detaşată în Grecia a lichidat în prima zi mai multe focare de incendiu, urmând să continue activitatea non-stop în schimburi de zi şi de noapte.

 

"Astăzi (n.r. - 8 august) a avut loc prima misiune a pompierilor militari români în zona Spathari, insula Evia. Intervenţia a fost dificilă, incendiul având mai multe focare, iar cei 35 de pompieri care au lucrat în două schimburi au depus eforturi considerabile în vederea localizării si lichidării acestora cu şase autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi două cisterne care asigură alimentarea acestora. Totodată, un real ajutor adus în vederea recunoaşterii direcţiei de propagare a aerului l-a constituit folosirea unei drone", arată oficialii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, într-o postare pe Facebook.

 

 

 

 

Sursa: www.ziare.com