Numărul persoanelor muşcate de căpuşe este în creştere. Medicii spun că oamenii trebuie să fie foarte atenţi, mai ales atunci când ajung în zone împădurite sau în parcuri, în special acolo unde iarba nu a fost cosită. Despre acest subiect a vorbit Virgil Musta, miercuri seara, la Digi24, când a explicat pericolul pe care îl reprezintă căpuşele, precum şi infecţia pe care acestea o transmit - boala Lyme. Medicul spune că insecta se poate extrage din piele şi acasă, dar este important ca şi în aceste condiţii să se meargă la spital.
Virgil Musta, medic la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara: „Este important ca după ce eşti muşcat de o căpuşă să mergi imediat la medic. Boala poate fi prevenită. Cel mai simplu mod de a preveni este de a nu menţine căpuşa mai mult de 12-24 de ore pe piele.
Aceasta înseamnă că după ce am fost la iarbă verde, în fiecare seară ar trebui să facem duş şi să urmărim dacă nu avem acea căpuşă pe piele.
Dacă o găsim, este foarte important să o scoatem, şi dacă nu dorim noi, trebuie să ne prezentăm la spital pentru ca specialiştii să o scoată.
Dacă facem aşa ceva putem preveni această boală Lyme.
Trebuie să fim atenţi dacă avem o mică excrescenţă pe tegument. Palpăm fin pielea cu mâna, peste tot, chiar şi pe pielea capului, şi dacă simţim un mic nodul, o excrescenţă, ne uităm să vedem dacă este un punct negru, ca o boabă de mac, care la microscop se vede că are picioare şi că arată ca o căpuşă pe care deja foarte mulţi dintre noi o cunosc şi ştiu cum arată.
În momentul în care am descoperit-o, putem să îmbibăm un tifon în alcool sau în iod şi ţinem 5 minute deasupra căpuşei. Este suficient ca picioarele căpuşei să nu mai strângă atât de puternic de tegument, şi foarte uşor se scoate căpuşa răsucind invers acelor de ceasornic.
Ca să se producă boala Lyme trebuie să se îndeplinească două condiţii
Căpuşa se poate scoate acasă, dar e foarte important, după ce am scos-o să urmărim locul de muşcătură. Dacă se mai vede un punct negru va trebui să mergem la medic ca să fie scos şi capul, pentru că probabil acesta s-a rupt. Dacă nu se vede acest punct negru putem sta liniştiţi, că nu ne contaminăm.
Ca să se producă boala Lyme trebuie să se îndeplinească două condiţii. În primul rând căpuşa să fie infectată, contaminată cu acest microb care se numeşte Borellia. Nu toate căpuşele sunt contaminate. Iar a doua condiţie este ca să treacă cel puţin 24 de ore. Pentru că până în 24 de ore, căpuşa nu apucă să arunce acest microb în sângele organismului gazdă.
Cele mai frecvente locuri care sunt parazitate de căpuşe sunt picioarele. Acestea trec prin iarbă, şi uneori nu trebuie neapărat să stai prin iarbă, poţi doar să treci printr-o iarbă mai mare, şi căpuşele au o foarte mare capacitate de a se fixa de tegument.
Dar dacă te întinzi în iarbă, dacă nu eşti atent, ele pot să se găsească oriunde pe tegument, chiar şi pe pielea păroasă a capului.”
Val de bucureşteni muşcaţi de căpuşe
Numărul persoanelor muşcate de căpuşe care ajung la spital a crescut în ultimele zile. La Unitatea de Primiri Urgenţe de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, de exemplu, sunt 20 de persoane care solicită zilnic ajutor, faţă de 5-6, câte erau în zilele anterioare. În parcurile din Capitală au început abia de ieri tratamentele anticăpuşe.
Medicii spun că oamenii trebuie să fie foarte atenţi, mai ales atunci când ajung în zone împădurite sau în parcuri, în special acolo unde iarba nu a fost cosită.
Sursa: www.digi24.ro