Bacalaureat 2021 începe astăzi cu proba scrisă la Limba română, prima probă scrisă. Anul acesta, pe fondul situaţiei epidemiologice, probele de competenţe nu au mai fost susţinute, ci vor fi echivalate, aşa cum s-a întâmplat şi în 2020.

 

Examenul de Bacalaureat 2021 va continua marţi, 29 iunie, cu proba obligatorie a profilului - probă scrisă -, pe 30 iunie cu proba la alegere, iar pe data de 1 iunie, limba maternă.

 

Bacalaureat 2021, Limba română - programa

Programa pentru Bacalaureat 2021 la Limba română a fost aprobată prin Ordinul 3.237/2021. Ministerul Educaţiei a eliminat anumite subiecte, dar diferenţele sunt mici faţă de anul 2020. Din programa de anul trecut a fost eliminată toată materia din semestrul al II-lea.

 

De regulă, subiectul al III-lea din cadrul probei de Limba şi Literatura română constă în realizarea unui eseu dintr-un text studiat, care aparţine unuia dintre scriitorii canonici. Din programa pentru Bacalaureat 2021, profil real şi profil tehnologic au fost eliminaţi doi autori canonici, respectiv Eugen Lovinescu şi Titu Maiorescu. Acestea sunt modificările esenţiale faţă de programa din 2020.

 

Potrivit programei pentru Limba şi literatura română la Bac 2021, se evaluează competenţele generale şi specifice formate pe durata învăţământului liceal.

 

Se urmăreşte:

  • utilizarea corectă şi adecvată a limbii române în diferite situaţii de comunicare
  • utilizarea adecvată a strategiilor de comprehensiune şi de interpretare, a modalităţilor de analiză tematică, structurală şi stilistică în receptarea textelor literare şi nonliterare
  • punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente
  • argumentarea în scris şi oral a unor opinii în diverse situaţii de comunicare

Proba scrisă la Limba şi literatura română va fi susţinută de toţi candidaţii la Bacalaureat în 2021.

 

Reguli la examenul de Limba română, la Bacalaureat 2021

Candidaţii nu au voie să între în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe sau alte obiecte, care vor fi lăsate în sala de depozitare, care este stabilită de comisia de bacalaureat. Dacă elevii refuză să depoziteze aceste obiecte, ei nu vor fi primiţi în examen. Obiectele interzise în examen sunt: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidaţi, telefoane mobile, căşti audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

 

La Bacalaureat 2021, candidaţii nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor sau pentru comunicare. Cei care încalcă regulile sunt daţi afară din examen.

 

Elevii care au încercat să fraudeze examenul nu mai pot să participe la examenele următoare ale Bacalaureatului.

 

Sălile de examen vor fi supravegheate cu camere video şi audio, la fel şi sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele. După fiecare examen scris din cadrul Bacalaureatului, comisiile verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen.

 

Candidaţii vor folosi numai hârtia distribuită de asistenţi.

 

Mai mult, elevii nu au voie să îşi treacă numele pe lucrare, în afară colţului care se sigilează. Înscrierea numelui candidatului pe foile tipizate, în afară rubricii care se sigilează, precum şi orice alte semne distinctive, care ar permite identificarea lucrării, atrag după sine anularea lucrării scrise respective.

 

Elevii pot părăşi sala de examen doar după o ora şi jumătate de la distribuirea subiectelor. Timpul efectiv de lucru va fi de trei ore.

 

Examenul de Limba română de la BAC 2021 va începe la ora 9:00, dar absolvenţii de liceu trebuie să fie în clase între 7:30 şi cel târziu ora 8:30. Accesul în examen se face pe baza unui act de identitate cu fotografie. Proba scrisă la Limba română durează 3 ore.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro