Atenţie la postările care incită la ură şi discriminare, de pe reţelele de socializare! Te poţi alege cu dosar penal!
Potrivit legislaţiei în vigoare, una dintre infracţiunile care te pot trimite în închisoare este ameninţarea unei persoane sau a unui grup de persoane, prin intermediul unui sistem informatic, cu săvârşirea unei infracţiuni pentru care maximul pedepsei prevăzute de lege este închisoarea de cel puţin 5 ani, pe motiv de rasă, culoare, ascendenţă sau origine naţională ori etnică sau în considerarea religiei. Această infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani, dar acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Până la cinci ani de închisoare poate lua o persoană care, prin intermediul unui sistem informatic, este de acord cu justificarea sau minimalizarea în mod evident a holocaustului ori a efectelor acestuia sau a crimelor contra umanităţii şi a crimelor de război.
Într-un raport al Inspecţiei Judiciare aferent perioadei 2017-2020, se arată că în intervalul de referinţă au fost finalizate 320 dosare penale având ca obiect infracţiuni motivate de ură sau care vizează apartenenţa la un grup, în nouă dintre aceste dosare fiind întocmite rechizitorii, iar cele mai multe dintre cazuri - 244 - au fost clasate, iar în alte 24 s-a declinat competenţa de la o unitate de parchet la alta. Pe raza de competenţă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti nu a fost trimis în judecată niciun dosar, pentru că dintre cele 22 de cauze deschise, într-un dosar s-a renunţat la urmărirea penală, 19 au fost clasate şi în două s-a declinat competenţa către alte parchete.
În lucru la unităţile de Parchet din aria PCA Ploieşti au fost şi dosare neobişnuite, cum ar fi cel de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pucioasa, în care procurorii s-au sesizat din oficiu după ce o persoană şi-a postat pe WhatsApp, la poza de profil, o fotografie în care apare simbolul fascist zvastica. Un alt caz ieşit din comun a fost cel aflat în lucru, după un denunţ, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, unitate aflată tot în subordinea PCA Ploieşti. Procurorii au avut în lucru un dosar pentru atribuirea numelui unei persoane condamnate pentru crime de război în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, unei străzi de pe raza municipiului Râmnicu Sărat, judeţul Buzău, dosar în care s-a dispus clasarea după ce s-a reţinut, pe de o parte, că Primăria Râmnicu Sărat nu face parte din vreuna din categoriile menţionate de legislaţia în vigoare, iar pe de altă parte că solicitările privind anularea hotărârilor consiliului local privind atribuirea de denumire a unei străzi din Râmnicu Sărat sunt de competenţa instanţelor civile, fiind un litigiu de contencios administrativ şi fiscal şi nu o faptă de natură penală.
La nivel naţional - se arată în raportul inspectorilor judiciari - motivele de discriminare şi/sau incitare la ură identificate ca reprezentând temei al comiterii faptelor sesizate au fost originea etnică (73), apartenenţa/convingerile politice (18), categorie socială/profesională (18), naţionalitatea (14), orientarea sexuală (9), religia (7), infectarea HIV/SIDA (4), handicapul (2), rasa (2), sexul (3), categorie defavorizată (1) şi convingerile religioase (1).
Sursa: www.prahovainfo.ro