Odată cu liberalizarea preţului la gazele naturale preţurile au crescut în România. Indiferent că suntem racordaţi la sistemul centralizat, sau avem centrale pe gaze, costul se resimte pe factura pe care o plătim. La nivel european se pregăteşte o decizie ce ar putea afecta majoritatea populaţiei racordată independent la centralele pe gaze.

 

Liberalizarea pieţei de gaze a dat peste cap facturile românilor

Preţurile la gaz şi electricitate pentru gospodării, care rămăseseră pe piaţa reglementată, au fost liberalizate treptat în 2020. Demersul vine după o perioadă dificilă generată de ordonanţa de urgenţă (OUG) 114/2018. Dar efectele negative se pot dovedi dificil de depăşit. De la 1 iulie, plafonul actual al preţului pentru gazul vândut gospodăriilor a fost eliminat, iar preţurile la electricitate au devenit complet liberalizate începând cu 1 ianuarie 2021.

 

Această liberalizare a preţurilor în România vine într-un moment în care Uniunea Europeană şi-a stabilit o ţintă de a deveni primul bloc din punct de vedere climatic din lume până în 2050. Acest lucru necesită investiţii semnificative atât din partea UE, cât şi a autorităţilor naţionale. Alte investiţii vor trebui făcute şi în sectorul privat.

 

Acordul european european, ”Planul de investiţii pentru Europa durabilă”, a fost prezentat în decembrie 2019. Planul a mobilizat investiţiile publice şi ar trebui să contribuie la deblocarea fondurilor private prin intermediul instrumentelor financiare ale UE. Deblocarea ar duce la cel puţin 1 trilion de euro în investiţii. Dar, odată cu liberalizarea, au crescut şi preţurile la factura pentru gaze. Indiferent că sunte conectaţi la sistmeul centralizat sau separat, prin centralele pe gaze, costul se resimte în facturi.

 

Centralele pe gaze interzise de Agenţia Internaţională pentru Energie

O nouă decizie europeană s-ar putea să-i pune pe cei racordaţi la centralele pe gaze într-o mare dificultate. Dacă se va aproba această nouă directivă, cei branşaţi separat la centralele pe gaze, s-ar putea să fie nevoiţi să revină la sistemul centralizat.

 

Agenţia Internaţională pentru Energie a declarat că ar trebui să existe o interdicţie globală asupra centralelor cu combustibil fosil începând cu 2025. Demersul este parte din viziunea agenţiei de a realiza emisii nete zero până în 2050. AIE consideră că o astfel de interdicţie ar duce la creşterea vânzărilor de centrale electrice. În acelaşi timp agenţia speră ca majoritatea clădirilor vechi şi toate cele noi să respecte în cele din urmă codurile energetice ale clădirilor fără emisii de carbon.

 

Ca parte a căii sale către net-zero, consideră că va trebui să existe un declin imens în utilizarea combustibililor fosili. De asemenea, a spus că politicile guvernamentale ar trebui să limiteze sau să impună măsuri de descurajare pentru utilizarea anumitor combustibili şi tehnologii. Inclusiv instalarea de centrale pe gaze.

 

”Atingerea emisiilor zero-zero până în 2050 nu va necesita nimic mai puţin decât transformarea completă a sistemului energetic global. Numărul de ţări care anunţă angajamente pentru realizarea de emisii zero-zero în următoarele decenii continuă să crească.”, se spune în raportul AIE.

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro