La finalul şedinţei de guvern, premierul Florin Cîţu a anunţat actele normative adoptate şi a precizat că vineri va avea loc o nouă şedinţă a comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate, începând cu 1 iunie. Cîţu a spus că vineri vor fi discutate mai multe propuneri pentru ridicarea de restricţii.

 

Principalele declaraţii ale prim-ministrului:

 

  • Am aprobat programul de convergenţă a României. Avem strategia fiscal-bugetară, programul de convergenţă şi vom avea PNRR. În toate sunt reforme. Important, acest plan de convergenţă apare înaintea aprobării PNRR, ceea ce înseamnă că acest guvern doreşte reforme. Am avut o discuţie cu miniştrii despre PNRR şi ce vom vorbi săptămâna viitoare la Bruxelles. Le-am cerut din nou implicare.
  • Vineri o să fie şedinţă a comitetului interministerial de relaxare, propuneri pentru redeschiderea restaurantelor. Una dintre ele este deschiderea pentru cei vaccinaţi. Vedem că fiecare ţară are un mod de motivare a populaţiei pentru vaccinare. Cred că este normal să beneficiezi de ridicarea restricţiilor, pentru cei vaccinaţi.
  • Nu este nevoie să vină guvernul să împingă lumea de la spate, să facă campanii de promovare pentru vaccinare. Noi am făcut centre, am adus doze.
  • Cel mai bun stimulent pentru vaccinare este revenirea la normalitate, fără mască, fără restricţii.
  • Noi am oferit companiilor centre de vaccinare în companie. Mai avem o propunere, ca în birourile companiilor să nu se mai poarte mască, dacă toată lumea e vaccinată.
  • Nu vom ridica restricţii dacă nu ajungem la cinci milioane de vaccinaţi. Dar eu cred că dorinţa de vaccinare este mare.
  • Altă propunere în comitetul interministerial: evenimente private numai cu persoane vaccinate, de la 1 iunie.
  • Revenirea tuturor copiilor la şcoală: cred că e important să avem tot personalul din învăţământ vaccinat, ca să fim pregătiţi.
  • Raportul GRECO pentru România: Tot raportul spune că suntem pe drumul cel bun şi trebuie să continuăm reformele începute. Am oprit răul şi am inversat efectele negative ale reformelor iniţiate de vechea guvernare. Suntem în plin proces de reformă a legilor justiţiei. Ceea ce pot să spun e că în acest guvern legile justiţiei nu vor mai fi abuzate.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro