Elevii din sistemul preuniversitar sunt încă în vacanţă. O vacanţă prelungită de o lună, având în vedere situaţia actuală din România. La nivelul Ministerului Educaţiei s-a stabilit totuşi când şi cum vor reveni elevii în bănci, începând cu luna mai. Sorin Cîmpeanu a făcut anunţul, în urma semnării unei hotărâri din 28 aprilie, anul curent.

 

Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii revin la şcoală din 5 şi 10 mai

În cadrul Comitetului pentru Revenirea României la Normalitate, Sorin Cîmpeanu venea cu câteva propuneri pentru reînceperea anului şcolar. S-a pus accentul pe revenirea fizică la ore a elevilor din anii terminali, clasele a VIII-a şi a XII-a.

 

Una din propunerile făcute de ministru a fost ca, indiferent de scenariu, numărul elevilor din cei doi ani terminali să nu mai fie înjumătăţite. În acelaşi timp, a mai propus ca toţi elevii cu probleme speciale să revină fizic la cursuri, în aceleaşi condiţii ca şi cei din anii terminali.

 

În cazul acestora situaţia este una mai delicată. Elevii cu nevoi speciale au nevoie permanentă de tratamente speciale, de la kinetoterapie la logopedie şi stimulare polisenzorială. Conform ministrului aceste beneficii nu pot avea parte prin intermediul şcolii online.

 

În acelaşi context, pe 28 aprilie, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit măsuri necesare în unităţile de învăţământ. Elevii din ciclul preşcolar şi preuniversitar vor reveni la cursuri începând cu data de 5 mai. În cazul acestora se ţine cont de măsura carantinei zonale, sub condiţia respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

 

Cei din anii terminali profesional şi postliceal vor reveni fizic la ore începând cu 10 mai, anul curent. În cazul acestora  revenirea nu va fi condiţionată de scenariile impuse de autorităţi în oraşele de reşedinţă.

 

”a) permiterii participării zilnice cu prezenţă fizică la cursuri, a elevilor cu cerinţe educaţionale speciale, indiferent de clasă, în toate unităţile de învăţământ care funcţionează în localităţi în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiţia respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2;

 

b) permiterii participării zilnice cu prezenţa fizică la cursuri a întregului efectiv al claselor a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a, şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, în toate unităţile de învăţământ care funcţionează în localităţi în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiţia respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2;”, se spune în Hotărârea nr. 25 din 28.04.2021.

 

Orele remediale se vor face cu prezenţa fizică

În aceeaşi hotărâre dată ieri, cei care au pierdut materia vor putea face orele remediale, tot cu prezenţa fizică la clasă, acolo unde măsura de carantinare nu este în vigoare. Hotărârea de ieri vine ca urmare a discuţiilor avute de Sorin Cîmpeanu atât în Comitetul pentru Revenirea României la Normalitate, cât şi la nivelul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. În urmă cu câteva zile Sorin Cîmpeanu anunţa discuţia pe marginea acestor măsuri, declarând:

 

”Am solicitat să fie analizată posibilitatea de eliminare a condiţiei care vizează înjumătăţire efectivelor în clasele terminale în scenariul roşu. Am explicat că nu are niciun fel de logică atâta vreme cât în aceeaşi şcoală, pe acelaşi palier, două clase identice, cei de clasa a IV-a pot veni cu prezenţă fizică efectiv complet, cei de clasa a VIII-a, care au în luna iunie de susţinut Evaluarea Naţională, trebuie să vină doar jumătate.”, anunţa Sorin Cîmpeanu în urmă cu câteva zile.

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro