Un proiect legislativ surprinzător ar putea permite şoferilor români să rămână cu permisul de conducere şi, implicit, cu dreptul de a se afla la volan, după ce le-a fost suspendat.
Noua iniţiativă legislativă se aplică în mod exclusiv celor cărora le-a fost suspendat carnetul de conducere din cauza vitezei excesive, cu condiţia să nu fi fost prinşi băuţi sau sub influenţa stupefiantelor. Aceştia vor putea amâna aplicarea pedepsei pe o perioadă de câteva luni, în cazul în care au argumente întemeiate că nu este momentul ideal de a-şi pierde dreptul de a conduce.
Este important de reţinut că noua prevedere legislativă, dacă va fi promulgată, poate fi utilizată de mai multe ori. Şoferii cărora le-a fost suspendat permisul de conducere, timp de 90 de zile, din cauza depăşirii vitezei maxime admise cu mai mult de 50 km/h vor putea solicita, o dată pe an, la cerere, amânarea aplicării acestei sancţiuni, conform unei propuneri legislative înregistrate recent la Senat.
În practică, se are în vedere completarea OUG 195/2002 în sensul că şoferii care vor fi sancţionaţi cu suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile, pe fondul depăşirii vitezei cu mai mult de 50 km/h peste limita maximă admisă, vor avea posibilitatea să îşi aleagă o altă perioadă în care li se va aplica efectiv sancţiunea pentru fapta constatată de poliţistul rutier. O cerere în acest sens trebuie să fie adresată organelor de poliţie competente.
Există totuşi o excepţie foarte importantă de la această nouă prevedere gândită ca o favoare pentru şoferii vitezomani. Cei care au fost surprinşi la volan sub influenţa alcoolului sau a drogurilor vor fi singurii care nu vor putea beneficia de amânarea aplicării pedepsei.
La prima vedere, ideea amânării va favoriza mai ales şoferii profesionişti care trăiesc din această activitate şi, dacă noul proiect va deveni lege, aceştia vor putea să nu-şi piardă locul de muncă. În schimb, vor putea planifica concediul de odihnă în funcţie de perioada în care au rămas fără carnet, pentru a nu-şi pierde locul de muncă.
“(…) Sunt situaţii în familiile conducătorilor auto când apare un eveniment neprevăzut şi nefericit, cum ar fi o înmormântare, sau un eveniment fericit, cum ar fi o nuntă sau un botez, situaţii când este nevoie de multe drumuri cu maşina pentru rezolvarea unor probleme care nu suferă amânare”, se arată în cadrul proiectului. Ca urmare, nu doar şoferii profesionişti se pot bucura de privilegiul detaliat mai sus, ci şi oamenii obişnuiţi.
Sursa: www.playtech.ro