Declaraţiile premierului vin la două ore după ce DSU a anunţat că trei persoane cu Covid internate în TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeş au decedat, după ce presiunea instalaţiei de oxigen a crescut brusc, iar ventilatoarele au intrat automat în modul de avarie. Accidentul tehnic s-a produs luni, în jurul orei 17. În TIR-ul de terapie intensivă (instalat sâmbătă în curtea Spitalului Victor Babeş) se aflau opt pacienţi intubaţi, aflaţi în stare gravă.

 

Principalele declaraţii ale Premierului Florin Cîţu:

 

  • Trei persoane au decedat, nu ştim acum de ce. Condoleanţe familiilor! Din ce ştim până acum se pare că este un accident, dar a început şi o anchetă. Am vorbit cu ministrul de Interne, am cerut ca ancheta să fie cât mai rapidă şi transparentă, toţi vinovaţii trebuie să răspundă!
  • Suntem într-o luptă cu pandemia de un an de zile. Presiunea pe spitale e mare, pe secţiile ATI este foarte mare. Trebuie cu toţii să ajutăm, de aceea am vorbit despre campania de vaccinare, singura soluţie în acest moment.
  • Am văzut că administratorii, reprezentanţii statului fug de comunicare. Cetăţenii au nevoie să comunicăm mai mult. Nu trebuie să mai fugim de comunicare. Vom pune resurse, vom încerca să avem mai multe paturi aşa cum am cerut, în continuare ducem această luptă.
  • Nu putem garanta acum că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla, sper că nu se vor mai întâmpla. Trebuie să luăm campania de vaccinare în serios. Mă voi asigura că ancheta va fi transparentă.

 

Principalele declaraţii ale lui Raed Arafat:

 

  • TIR-urile de ATI sunt fabricate să funcţioneze fie total idependente, pe butelii şi pe generator, asta pentru câteva ore, fie când trebuie să funcţioneze pe durată mai lungă se conectează la curentul spitalului de exemplu şi la sursa de oxigen permanentă.
  • Presiunea nu trebuie lăsată să urce la peste 5.8. Azi, la un anumit moment presiunea a crescut peste 6. Cum, de ce, asta deja face obiectul anchetei.
  • Ventilatoarele, care sunt de fabricaţie americană, nu sunt de calitate slabă. Când presiunea trece de 6, ele se opresc. Asta s-a întâmplat astăzi, se pare.
  • Este de menţionat că era un reprezentant al firmei care întreţine ventilatoarele în curtea spitalului. Nu a dorit să intre în TIR şi să ajute, având în vedere că sunt pacienţi COVID. A preferat să rămână afară şi să dea indicaţii.
  • Nu s-a reuşit să fie resuscitaţi, erau în stare critică, 5 pacienţi au fost transferaţi. Acum ancheta se derulează de Poliţia Capitalei, care va stabili ce s-a întâmplat acolo. Cert este că compania care a verificat ventilatoarele ulterior, având un log electronic, clar că în jurul orei 16.25, ora României, dacă asta e informaţia corectă, s-ar fi crescut presiunea brusc peste 6 bari. Asta explică clar urgenţa.
  • Personal am aflat după orele 17, s-a ţinut legătura cu managerul spitalului, ulterior am intrat în legătură cu domnul ministru Voiculescu.
  • Despre instalaţia de oxigen. Aceasta se face de firme autorizate, firma e contractată de spital, serviciul de sănătate al primăriei. Nu s-a făcut nimic improvizat. TIR-ul a funcţionat luni de zile în Argeş până a ajuns aici. Acum a funcţionat de sâmbătă până azi fără probleme.
  • În mod normal presiunea se monitorizează mereu. În mod normal dacă totul e reglat bine, NU există motiv de creştere. Asta trebuie elucidat. TIR-urile sunt în garanţie, au fost întreţinute de mai multe ori de firma fabricantă, au fost verificate cam o dată la două-trei luni.â
  • Ministrul Sănătăţii m-a sunat prima dată. După ora 18 am discutat. Era anunţat şi noi l-am informat exact până la ce nivel am ajuns.
  • Pandemia este un dezastru. Un dezastru, ca definiţie, este că ai cerere mai mult decât poţi oferi. România a făcut faţă, dacă ne uităm unde eram la începutul anului trecut, suntem foarte departe de unde eram atunci. Sistemul e sub presiune pentru că şi cazurile se schimbă.
  • Bolnavii vin tardiv la spital. Asta duce la presiune. Am reuşit să creştem numărul de paturi ATI, suntem cu peste 1500 de pacienţi. Dacă am pune toate paturile de ATI, am sta liniştiţi, dar avem şi accidente, AVC-uri, operaţii etc. Noi am crescut capacitatea de ventilaţie în UPU, chiar dacă nu le numim paturi de ATI.
  • Un spital ca SF. Pantelimon a putut să ţină pacienţi până să fie preluaţi pe pat de ATI, de exemplu. Şi la Foişor am obţinut paturi de ATI, am redus foarte mult numărul de cazuri de la UPU Bucureşti. Vom continua să încercăm să găsim soluţii.
  • Mai avem o problemă, resursa umană. Am detaşat mii de medici, studenţi, ca să asiste personalul din spitalele, unde era deficit. Asta a ajutat sistemul să se menţină pe linie. Colapsul real este când nu putem primi bolnavi, nu am ajuns încă acolo. Sper să evităm astfel de situaţii.
  • Este un singur TIR cu o defecţiune la climatizare. Acum, la firma care l-a fabricat s-a descoperit o ţeavă greşit amplasată. În rest toate sunt funcţionale. Acest TIR de azi e funcţional, nu cred că e o defecţiune în interiorul TIR-ului, dar asta e ce cred eu, nu înseamnă că aşa şi este.
  • Era o problemă cu un ventilator care trebuia schimbat, unul din opt. Nu toţi bolnavii erau ventilaţi. Era un ventilator care nu era folosit, nu face parte din cele 6 care au intrat pe suprapresiune.
  • Eu nu am ce să le reproşez reprezentanţilor spitalului. Este o verificare, se va vedea dacă a greşit cineva.
  • Am avut evenimente precum Piatra Neamţ, Balş, dar nu putem nega că sistemul a salvat foarte multe vieţi. Modul în care România a făcut faţă e un mod accetabil pentru nivelul sistemului, condiţii etc. S-au făcut toate eforturile posibile.
  • S-au făcut toate eforturile posibile. Greşeala cea mai mare este să stai acasă până ajungi în stare foarte gravă. Dacă ai veni mai devreme ai fi îngrijit mai devreme, ai evita ATI. Oamenii care au orice fel de simptom trebuie să ajungă să fie consultaţi.
  • Azi la Bucureşti am pierdut 8 paturi de ATI, au rămas cele de la Foişor, tot ce e suplimentar la Universitar, Sf. Pantelimon şamd. Cifra exactă v-o pot comunica ulterior. În ţară azi erau foarte puţine paturi libere. Cel puţin 1532 de paturi au fost astăzi. Paturile pentru copii nu le luăm în considerare, doar cele de adulţi.
  • De ce am luat ATI de la Foişor? E modernă, foarte bine pregătită, nu erau mulţi pacienţi. Nu s-au evacuat pacienţi critici, dar am dus acolo 20 de pacienţi critici. Vă garantez că dacă au rezerve, spitalele mai pun un pat, două în plus. Ele fac tot posibilul.
  • Nimeni nu poate garanta că situaţii de urgenţă nu se vor întâmpla. Facem tot posibilul să nu se întâmple. Un accident sau incident se întâmplă din mai multe motive.
  • În cursul zilei de astăzi cam 154 de pacienţi aşteaptă în UPU să ajungă la o secţie de ATI.
  • Nu ştim de ce a crescut oxigenul, e a crescut pentru toate ventilatoarele deodată. La acest TIR nu s-au raportat nereguli. La ventilatoare ideea a fost că trebuia o instruire, dar firma a făcut instruirea. Fabricaţia este americană, sunt folosite inclusiv în situaţii militare. Au o robustitate destul de serioasă.
  • Dacă nu mă suna ministrul, sigur că îl sunam eu.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro