Medicul Valeriu Gheorghiţă a declarat la Digi24, după ce autorităţile din România au decis suspendarea vaccinării cu lotul AstraZeneca ABV 2856, oprit de la utilizare în Italia, că vaccinarea cu AstraZeneca va continua însă cu doze din alte loturi. Preşedintele CNCAV a reiterat faptul că “decizia este din maximă precauţie” şi că nivelul de încredere în ser trebuie menţinut.

 

Principalele declaraţii:

 

Persoanele care refuză vaccinarea cu AstraZeneca NU îşi pierd dreptul de a se vaccina. Ne-am dorit centre de vaccinare specifice, dedicate unui singur tip de vaccin. Persoanele care se programează pot intui tipul de vaccin dedicat centrului respectiv, în funcţie de programarea rapelului (rapelul pentru Pfizer este la 21 de zile, pentru Moderna la 28 de zile şi pentru AstraZeneca la 56 de zile zile). Se poate edita programarea oricând, pentru că este opţiunea fiecărei persoane. Vaccinarea nu este obligatorie, este voluntară.

 

Nu susţinem vaccinarea persoanelor care nu se încadrează în etapa în care s-au vaccinat. La Pfizer sunt 6 doze în flacon. La sfârşitul programului, în centrele de vaccinare, trebuie să se organizeze dozele pentru a doua zi şi să se facă lista cu persoanele care se vaccinează a doua zi. Dozele rămase la finalul zilei sunt administrate persoanelor de pe listele de aşteptare şi uneori nu găsim persoane care se încadrează în etapa de vaccinare, dar decât să aruncăm doze, mai bine vaccinăm.

 

Sunt persoane care nu vor să fie reprogramate, şi există situaţii în care rămân 5 doze nefolosite. Sunt sunate persoane programate în zilele următoare, dar dacă nu se găsesc persoane dispuse să vină la vaccinare, organizatorii centrelor de vaccinare trebuie să găsească persoane pentru a nu irosi doze. La Suceava, un medic a mers în policlinică şi a mobilizat oamenii de acolo, care aşteptau la consultaţii, să se vaccineze, expunându-le situaţia.

 

Este corect din toate punctele de vedere să existe centre de vaccinare cu circuit închis, pentru a prelua din sarcina celorlalte centre. Aceste centre se supun aceloraşi reguli. Centrele regionale de depozitare primesc solicitări de la DSP-uri, sunt eliberate în baza programărilor, iar DSP distribuie dozele către centrele MApN şi MAI cât şi către celelalte centre. În momentul în care a trebuit să facem acele reprogramări provocate de întârzierea în livrarea vaccinului, vaccinarea s-a sistat în centrele speciale, cu excepţia personalului care efectua misiuni externe.

 

Nu există secrete, toate datele sunt prezentate. Nu e surprinzător că sunt aceste centre. Ele vor veni în sprijinul populaţiei în etapa a treia. Din punctul meu de vedere, o bază de date brută, pusă în online, trebuie verificată. Pot fi erori. E foarte greu să mai convingi pe cineva când faci o corectură că aia este situaţia reală. Aceste erori se corectează cu întârzieri de 24-48 ore. Al doilea aspect este legat de faptul că această activitate, procesul de transparentizare, a fost ca să avem o comunicare cât se poate de clară, ca să răspundem în timp util. Sigur că au mai fost întârzieri. Dar demersul trebuie organizat.

 

Acea parte de date nu are informaţii clasificate, însă totuşi vorbim de nume, localităţi, adrese, ale unor unităţi militare. În această bază nu ne uităm doar noi, dar se poate uita oricine din această lume. Nu e vorba de o supărare. Singura menţiune e că baza de dată brută e un document cu care experţii generează indicatori, monitorizează activitatea, stocurile, iar astfel se iau măsuri pentru coerenţa procesului de vaccinare.

 

Nu e un document secret. Nu ştiu dacă informaţiile au ajuns la oameni la care nu trebuiau să ajungă. Pe baza acelor date eventual greşite putem induce în rândul opiniei publice anumite idei care pot să conducă la presupuneri de nerespectare a strategiei de vaccinare. Personal am oferit informaţii că pentru a nu irosi doze se pot vaccina şi cei din etapa a II-a, dar şi cei din etapa a III-a.

 

Pe 15 martie orice cetăţean se poate programa. Începe lista de aşteptare, când locurile libere se ocupă se activează lista de aşteptare. Din lista de aşteptare sunt notificate cu prioritate persoanele vulnerabile, de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, persoanele cu dizabilitaţi. Apoi cei din activităţi esenţiale, apoi în ordine cronologică cei care aparţin de etapa a III-a. Din 15 se pot programa şi cei de peste 16 ani, dar doar în centrele Pfizer, singurul pentru această grupă de vârstă, 16-18 ani.

 

 

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro