Veşti triste pentru milioane de români care sperau că se vor putea programa să facă vaccinul anti-Covid-19 în această perioadă. Din păcate, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani mai au de aşteptat puţin, potrivit Comitetului Naţional de Vaccinare.
Cine se poate vaccina în acest moment
În urmă cu puţin timp, pe pagina de Facebook a Comitetului Naţional de Vaccinare a avut loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri, care a avut ca scop lămurirea populaţiei cu privire la disponbilitatea vaccinurilor în această perioadă. Întrebaţi când se pot vaccina persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sau cele cu boli cronice, reprezentanţii CNCAV au răspuns că începând cu data de 15 martie.
Printre întrebările puse s-a abordat şi subiectul imunizării după vaccin. În acest sens, reprezentanţii Comitetului de Vaccinare au menţionat faptul că după prima doză de vaccin, pacientul va avea imunitate la trei săptămâni distanţă, pentru o perioadă de minimum trei luni. Cu privire la cea de-a doua doză, specialiştii au răspuns că este de aşteptat ca imunitatea „să fie mult mai mare”.
O altă problemă des întâlnită de cetăţeni este eroarea de pe platforma de programare pentru vaccinare. Reprezentanţii au răspuns că nu sunt probleme de eroare, doar că „în acest moment se pot efectua programări pentru persoanele prevăzute în Etapa a II-a şi care au vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani”.
Mulţi dintre români figurează pe platforma de programare pentru vaccinare ca făcând parte din categoria a treia, iar din call center li se spune că fac parte din cea de-a doua categorie cu drept de vaccinare. Cum se pot programa pentru vaccinarea cu Pfizer sau Moderna?
Răspuns: “Din 15 martie vor fi deschise noi locuri pentru programarea la vaccinare cu Pfizer şi Moderna. Vă rugăm să luaţi legătura cu medicul de familie sau medicul curant pentru introducerea dumneavoastră în baza de date a CNAS cu bolnavi cronici. De asemenea, vă puteţi programa prim medicul de familie/medicul curant sau prin Call Center”.
Ce alte întrebări au mai pus cetăţenii
Mai mulţi români au întrebat, de asemenea, cum pot fi programaţi pentru vaccinare membrii unei familii cu dizabilităţi.
Răspuns: “În momentul de faţă se lucrează la actualizarea platformei informatice de programare pentru a avea posibilitatea înscrierii la vaccinare şi a membrilor familiilor persoanelor cu dizabilităţi”.
Pentru că în această perioadă este disponibilă doar vaccinarea cu AstraZeneca, mulţi români au întrebat cât timp durează imunitatea cu acest vaccin.
În ciuda faptului că nu există un răspuns clar, specialiştii au explicat că durata ar trebui să fie aceeaşi ca şi în cazul celorlalte vaccinuri.
“La fel ca în cazul altor vaccinuri COVID-19, durata protecţiei dobândite în urma vaccinării cu AstraZeneca nu poate fi cunoscută cu exactitate până acum, pentru că nu a trecut suficient timp de la vaccinarea voluntarilor în studiile clinice. Majoritatea voluntarilor au fost urmăriţi pentru minimum 2 luni de la administrarea dozei de rapel”, au răspuns reprezentanţii CNCAV.
Sursa: www.playtech.ro