Vaccinarea împotriva Covid-19 reprezintă una dintre cele mai bune modalităţi pe care le avem acum la dispoziţie pentru a putea încheia această pandemie. Pe de altă parte, după ce ne vaccinăm este nevoie să păstrăm în continuare vigilenţa şi să menţinem respectarea unor reguli pentru protejarea comunităţii şi pentru limitarea capacităţii de răspândire a virusului.

Din păcate, vaccinarea nu vine, cel puţin pentru moment, cu posibilitatea revenirii la viaţa de dinainte de pandemie. CNN oferă răspunsuri la o serie de întrebări privind felul în care trebuie să acţionăm după ce ne-am imunizat.

Aşa cum au explicat anterior şi numeroşi experţi, vaccinarea ne protejează de la a dezvolta forme severe ale bolii Covid-19, însă nu există încă suficiente date care să ateste că o persoană vaccinată nu poate transmite virusul dacă a intrat în contact cu acesta.

Prin purtarea măştii, ne asigurăm că îi protejăm pe cei care nu s-au vaccinat încă sau care din motive de sănătate nu se pot vaccina cu niciunul dintre serurile folosite în prezent pentru imunizare.

De asemenea, vaccinurile oferă protecţie de 95%, în cazurile Pfizer şi Moderna, ceea ce înseamnă că există o şansă foarte mică, dar reală, ca vaccinul să nu funcţioneze la un număr redus de persoane. În acest caz, o persoană care s-a vaccinat şi crede că este imunizată ar putea să se îmbolnăvească foarte uşor, de aceea e nevoie să fim vigilenţi să să păstrăm masca drept acccesoriu esenţial pentru încă puţin timp, până când vom fi învins permanent pandemia.

De asemenea, noile variante de coronavirus care par că sunt din ce în ce mai multe la număr, ar putea să pună probleme vaccinurilor, fapt ce înseamnă că trebuie să avem grijă la fel de mare de sănătatea noastră chiar şi după vaccinare, iar masca reprezintă un instrument esenţial pentru a ne putea apăra pe viitor.

Ne putem întâlni cu prietenii şi familia dacă ne-am vaccinat?

Experţii spun că acest lucru depinde de situaţia persoanelor cu care ne întâlnim. În general, cele mai sigure interacţiuni sunt între persoane vaccinate, în aer liber. Dacă prietenii sau membrii familiei au fost vaccinaţi deja cu a doua doză, atunci riscurile sunt reduse semnificativ, mai ales dacă vizita are loc în aer liber.

Dacă vrem să fim şi mai siguri, atunci ne putem carantina pe o perioadă de 10 zile înainte de întâlnire, pentru a evita orice fel de risc adiţional. În ce priveşte persoanele nevaccinate, atunci noi şi alte persoane, chiar şi vaccinate putem reprezenta un risc pentru ei.

Vaccinarea nu presupune şi o diminuarea a responsabilităţii, trebuie să fim conştienţi că putem în continuare să transmitem virusul altora. Responsabilitatea presupune purtarea măştii şi distanţarea fizică chiar şi între două persoane vaccinate – pe baza informaţiilor pe care le avem în acest moment, oamenii vaccinaţi pot să transmită virusul unul de la altul şi apoi să îl aducă acasă şi să îl transmită unei persoane nevaccinate.

Putem merge la restaurant sau la evenimente sportive/culturale fără nicio grijă?

Din nou, este foarte important de subliniat că vigilenţa nu trebuie redusă nici după vaccinare. Restaurantele în spaţiu închis pot deveni foarte rapid focare de transmitere a virusului, mai ales pentru că nimeni nu poate purta mască atunci când mănâncă, deci capacitatea de transmiterea a virusului prin picături în timpul socializării este maximă.

Frecventând des restaurante şi renunţând la protecţie putem deveni foarte rapid „propagatori tăcuţi” ai virusului – organismul nostru este capabil să prevină infectarea pentru că este vaccinat, însă virusul poate în continuare să se transmită de pe mucoase.

Lucrurile sunt ceva mai simple în ce priveşte spaţiile deschise şi în aer liber, pentru că acolo capacitatea de transmiterea a virusului este mult mai slabă. Odată vaccinaţi, un concert sau un eveniment sportiv în aer liber ar trebui să fie sigur, dacă sunt respectate regulile de distanţare fizică şi dacă toată lumea poartă în continuare masca de protecţie.

Întâlnirile aglomerate, unde nu se poate purta mască şi nu în care distanţarea fizică este greu de pus în aplicare ar trebui evitate.