“Adeverinţele medicale vor fi luate în considerare şi în format electronic. Adeverinţele medicale cu privire la vulnerabilităţile elevilor care le împiedică prezenţa la şcoală, din primul semestru, rămân valabile, nu trimiteţi elevii după altele”, le-a transmis ministrul Educaţiei inspectorilor şcolari generali, în cadrul unei videoconferinţe în care i-a anunţat regulile de redeschidere a şcolilor din 8 februarie 2021.

“E bine să precizăm că în situaţia în care prezintă simptome/nu se prezintă la şcoală – nu se pun absenţe sau se pun motivate”, a anunţat ministru Sorin Cîmpeanu.

 

Ministerul Educaţiei organizează astăzi, 4 februarie, de la ora 11.00, o videoconferinţă cu inspectorii şcolari judeţeni, “în vederea informării asupra reglementărilor legate de redeschiderea şcolilor din 8 februarie 2021”, anunţă instituţia. Edupedu.ro a transmis LIVE VIDEO videoconferinţa, la care au avut acces şi reprezentanţii mass-media.

Sorin Cîmpeanu, cele mai importante declaraţii:

Dacă la transportul local nu avem competenţe directe, deşi vom face apel la autorităţile loale, e sigur că transportul şcolar intră sub autoritatea şcolii şi a autorităţilor locale – să nu fie factor important de transmisie

Sunt multiple măsuri, sunt şi lucruri care lipsesc din draft. Spre exemplu, nu e precizat nivelul de la care, din perspectiva numărului de cadre didactice, se ia decizia de suspendare a cursurilor într-o şcoală. Lucrurile diferă – sunt şcoli cu o clădire, altele cu 3-4. Suntem în discuţii cu Ministerul Sănătăţii pentru a vedea care e decizia cea mai corectă

Scenariile: Pragurile au fost preluate din vechiul ordin, cu care sistemul de educaţie a fost obişnuit. Acum, sunt uşor diferite. E foarte important, în momentul de faţă, în hotărârea de ieri: verde este până la 1 la mie, galben: 1-3 la mie. În alte domenii verde merge până la 1,5 la mie. Se discută alinierea scenariilor, care va permite mai multor elevi să vină la şcoală

În actuala variantă, cu până la 1: 2,4 milioane de elevi care vor începe scoala

Adeverinţele medicale vor fi luate în considerare şi în format electronic

Adeverinţele medicale cu privire la vulnerabilităţile elevilor care le împiedică prezenţa la şcoală, din primul semestru, rămân valabile, nu trimiteţi elevii după altele.

E bine să precizăm că în situaţia în care prezintă simptome/nu se prezintă la şcoală – nu se pun absenţe sau se pun motivate

Ordinul prevede că DSP-urile anunţă. Aş vrea să vă spun că incidenţa cumulată e pe 14 zile, dar cadenţa de anunţare e pe 7 zile – DSP-urile trebuie să vă anunţe.

Cred că fiecare şcoală / inspectorat îşi poate extrage de pe site-ul INSP sau ale ministerului datele

E în analiză o perioadă de 48 sau 72 de ore de verificare a trendului – a verifica dacă acele eventuale schimbări de scenariu nu sunt simple accidente, ci sunt pe un trend descrescător sau crescător.

Să vedem cum putem sprijini şi învăţământul special, în condiţiile în care nu a fost inclus în hotărârea CNCSU de ieri

Pe baza datelor strânse fiecare şcoală va primi un buget pentru acţiuni remediale, directorul va decide cum va fi împărţit acel buget în şcoală. (Cîmpeanu a revenit apoi la solicitarea ISJ Cluj spunând că mai poate lăsa două-trei zile la dispoziţia profesorilor strângerea de dtae despre elevii care au nevoie de ore remediale, pentru ca evaluarea să se facă la revenirea la şcoală)

Întrebare: Ce înseamnă triaj observaţional?

Triaj observaţional e ceea ce putem cedea fiecare dintre noi, cei care nu avem competenţe medicale. Vor face cadrele didactice care au experienţă copiii îşi pot da seama, fără să aibă experienţă medicală, dacă unui copil se simte rău. Dacă există un consimţământ semnat al părinţilor, elevii vor putea fi testaţi într-o primă fază cu teste antigen rapide în cabinelele medicale

Eu nu susţin ca aceste cereri (n.red. pentru acordul informat al părintelui) să fie completate a priori

Întrebat dacă poate fi obţinut acordul părintelui, dacă e cazul, prin Whatsapp, Cîmpeanu a spus că da

Se ia legătura cu părintele şi i se cere acordul (…) Nu am primit propuneri să se dea acordul fără o motivaţie

Acordul părintelui trebuie să fie expres şi informat

Dacă şcoala nu poate să asigure un învăţător, dacă un învăţător nu poate veni la şcoală, în acel caz elevii trebuie să continue online

Întrebare: Cine face testul dacă nu există personal medical în şcoală?

E evident un mare deficit de personal de specialitate, acces au aproape o treime dintre unităţile de îmnvăţământ. (…) Va fi anunţat DSP-ul, DSP-ul va trebui să acţioneze cât mai eficient cu putinţă.

Întrebare: Ce se întâmplă dacă nu se poate asigura distanţa minimă?

 

Nu putem schimba de azi, joi, până luni infrastructura a 17.000 de şcoli din România.(…) (Întrebare: Deci vor sta câte doi în bancă?) Cu siguranţă da. Doi în bancă nu e un sistem doar în România, ci a funcţionat în state care nu au închis şcolile şi nu a generat o creştere a ratei de învăţare. (…) Nu are rost să impunem reguli care nu se pot respecta.

 

 

 

 

Sursa: www.edupedu.ro