Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a discutat cu Alice Iacobescu în direct la Europa FM, în emisiunea Piaţa Victoriei, despre redeschiderea şcolilor, în contextul în care autorităţile nu au o radiografie clară a situaţiei răspândirii coronavirusului în România.

 

În contextul în care aproape 50% din personalul din şcoli a declarat că nu doreşte să se vaccineze, Vlad Voiculescu a spus că, mai degrabă, cadrele didactice aşteaptă să vadă ce se întâmplă cu cei care s-au imunizat până acum:

 

„Cred că sunt foarte mulţi care aşteaptă să vadă ce se întâmplă, cu siguranţă o parte au întrebări şi caută răspuns. (…) În momentul acesta nu avem cifre care să ne demonstreze că redeschiderea şcolilor ar trebui amânată.”

 

Pe de altă parte, redeschiderea şcolilor ar urma să aibă loc pe baza unor statistici care nu reprezintă neapărat situaţia reală, iar acest lucru reiese din testările pentru coronavirus:

 

„Foarte mulţi români recurg la testele rapide, care nu se raportează încă în întregime. Mecanismul este greoi pentru că trebuie schimbată platforma informatică. (…) Nemaifiind atât de surpinzător ca la începutul pandemiei, ştiu şi eu cazuri de persoane care nu s-au mai dus să se testeze, ci mai degrabă au aşteptat dacă au simptome sau dacă ar trebui să meargă la spital. Nici anchetele epidemiologice nu ajung la ei şi cu anchetele epidemiologice e altă discuţie.”

 

Cu toate acestea, Vlad Voiculescu susţine că şcolile ar trebui redeschise în Bucureşti, chiar dacă, spune ministrul, nu se fac suficiente teste pentru COVID-19:

 

„În Capitală da, cred că în momentul acesta putem să ne gândim la scenariul acesta. (…) Astăzi, în Bucureşti au fost făcute 1.366 de teste antigen, iar PCR nu le am aici. (…) E ridicol de puţin, ştim că este răspândit, nu cred că este sub 3 la mie în acest moment, în realitate.

 

În schimb, Vlad Voiculescu spune că va fi nevoie de o strategie clară, pe care autorităţile să meargă atunci când elevii vor reveni, fizic, la şcoală:

 

„Ce încercăm să facem, vom avea protocoale de testare pentru elevi, odată ce vom avea un motiv să credem că testarea este necesară într-o clasă. Dacă un elev va fi confirmat, toată clasa va fi testată.”

 

De asigurarea acestor lucruri de va ocupa fie conducerea şcolii, fie structurile din subordinea Ministerului Sănătăţii, a mai spus Vlad Voiculescu.

 

 

 

 

Sursa: www.europafm.ro