Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 nu mai trebuie să stea în izolare 14 zile dacă intră în contact direct cu un bolnav, spune directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din INSP, Adriana Pistol.

 

"E logic ca o persoană vaccinată şi sănătoasă imunologic să nu mai fie carantinată. Se vor mai relaxa unele tipuri de măsuri”, a declarat Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la guvern de către autorităţile implicate în campania de vaccinare în România.

 

Ea a spus că definiţia contactului direct va fi modificată.

 

Directorul CNSCBT a precizat că măsura exceptării de la carantină va fi aplicată în cazul persoanelor care au făcut şi cea de a doua doză de vaccin, adică rapelul, şi care intră în contact cu un pacient cu COVID.

 

Cei care se vaccinează pot transmite virusul? Riscul este mai mult teoretic

 

Despre riscul de transmitere a virusului de către persoane vaccinate, coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că riscul este mai mult teoretic.

 

"Riscul este mai mult teoretic, având în vedere că persoanele vaccinate cu cele două doze la circa 7-10 zile de la efectuarea rapelului au răspuns imun protector. Din acest punct de vedere, poate să existe un nivel mic al replicării virale doar la nivelul nazo-faringelui, la poarta de intrare.

 

Estimăm că riscul de transmitere este substanţial scăzut, nu ne aşteptăm să existe aceste situaţii”, a spus medicul militar.

 

 

 

Sursa: www.hotnews.ro