Covid-19 este o boală cu multe necunoscute, pe care cercetătorii şi doctorii, deopotrivă, le descoperă de la o săptămână la alta.

 

Deşi a trecut un an de la apariţia coronavirusului care a răvăşit lumea, bolnavii şi cei apropiaţi au încă întrebări la care nu au primit răspuns.

 

Nu puţine sunt, de exemplu, situaţiile în care, într-o familie cu 3-4 persoane, doar una singură se îmbolnăveşte.

 

Gabriel Rotaru a fost diagnosticat cu SARS-COV 2 la jumătatea lunii octombrie. În doar câteva zile starea lui s-a agravat şi a fost internat în secţia de terapie intensivă a Institutului Marius Nasta.

 

Deşi el a trecut printr-o formă gravă de Covid-19, nici soţia, nici copiii de 8, respectiv 15 ani, nu s-au îmbolnăvit.

 

”Reporter: După 3-4 zile au fost testaţi şi ei?

Gabriel Rotaru: Da, da, da. Şi surpriză, au ieşit negativi.

Reporter: Aţi avut contact cu ei când aveaţi simptome?

Gabriel Rotaru: Da, soţia m-a îngrijit 3 nopţi”.

 

Iar astfel de cazuri, când nu toţi cei din familie se infectează, sunt des întâlnite. Ipotezele sunt multiple.

 

Bărbaţii, cei mai predispuşi la infectare

 

În primul rând, persoanele care au şi boli cronice, cum sunt diabetul, cancerul ori afecţiunile cardiovasculare, se pot îmbolnăvi mai uşor.

 

Dr. Brânduşa Petruţescu, imunolog SUUB: ”Există nişte receptori care sunt implicaţi în pătrunderea virusului în organism. Unele persoane au mai mulţi, altele mai puţini. Ce e clar dovedit, copiii şi persoanele până în 18 ani au un număr mai mic de receptori. Iarăşi sexul influenţează densitatea acestor receptori: se pare că persoanele de sex masculin sunt mai susceptbile la această infecţie”.

 

Imunitatea fiecăruia are un rol esenţial în procesul de îmbolnăvire.

 

Dr. Valentin Boldea, medic de familie: ”Imunitatea naturală este valabilă pentru orice boală şi ţine de acei anticorpi nespecifici care, de fapt, luptă în primă fază împotriva oricărui atac asupra organismului. În a doua fază apar anticorpii specifici, cei care sunt special dezvoltaţi de organism pe tipul de virus sau germene care provoacă atacul”.

 

Specialiştii spun că unele studii arată că infectarea poate fi influenţată inclusiv de grupa de sânge. De pildă, cei cu AB 4 au şanse mai mari să se îmbolnăvească.

 

În plus, mai poate exista situaţia în care o persoană care nu a avut simptome, nu s-a testat şi nu ştie că a avut virusul, l-a transmis cuiva din familie.

 

Apoi, la testare, cel care a fost iniţial infectat să aibă test negativ, iar ceilalţi pozitive. Sunt rare, susţin medicii, dar nu sunt excluse.

 

De aceea este bine ca atunci când un membru al familiei se îmbolnăveşte de Covid-19 să se izoleze de ceilalţi.

 

NUMĂR TOTAL DE INFECTĂRI: 484.550

TOTAL PACIENŢI VINDECAŢI: 371.231

 

De la începutul crizei sanitare, în România aproape 560.000 de persoane s-au infectat. Între timp, peste 460.000 s-au vindecat.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro