Şcolile şi grădiniţele rămân închise fizic pentru elevi şi copii până pe 11 ianuarie 2021, potrivit hotărârii nr 57 a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi potrivit calendarului anului şcolar 2020-2021. Potrivit documentului, până la intrarea în vacanţa de iarnă, adică pe 22 decembrie 2020, elevii şi copiii vor continua cursurile în sistem online.

 

Hotărârea, semnată chiar de premierul demisionar Ludovic Orban, propune Guvernului/Ministerului Educaţiei suspendarea cursurilor până pe 23 decembrie, aceasta fiind prima zi a vacanţei de iarnă, potrivit calendarului anului şcolar.

 

“Se aprobă prelungirea suspendării activităţii lor care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor unităţile de învăţământ şi continuarea activităţilor didactice în sistem online pentru perioada 09.12.2000-23.12.2020”

 

Decizia a fost solicitată printr-o adresă de Ministerul Educaţiei, potrivit textului Hotărâri CNSSU. Această măsură este motivată în felul următor:

 

“Având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice la nivelul României până la data de 07.12.2020, precum şi solicitarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării înregistrată cu numărul 10.723 din 07.12.2020, luând în considerare creşterea numărului de persoane infectate la nivel naţional, precum şi creşterea zilnică a numărului de cazuri noi confirmate, implementarea deficitară măsurilor de prevenire, interacţiunea intensă şi mobilitatea persoanelor, aspecte care generează o presiune constantă asupra capacităţii de gestionare a unităţilor administrativ teritoriale şi a sistemului sanitar”.

 

Datele generale publicate de autorităţi arată însă contrariul – o scădere a numnărului de infectări. Chiar Preşedintele Iohannis remarca zilele trecute că “în ultimele săptămâni numărul de persoane nou infectate zilnic a scăzut semnificativ. E adevărat ca s-a testat un pic mai puţin de sărbători, dar scăderea e clară”.

 

Preşedintele a mai susţinut că ”scăderea numărului de cazuri noi de se poate constata peste tot în Europa. Nu numai noi am luat măsurile juste, corecte. Scăderea e o realitate în Europa, din fericire şi noi suntem pe tendinţa de scădere. Am discutat cu experţii şi specialiştii şi am decis ca de la sfârşitul acestei săptămâni să fie redeschide pieţele”. Declaraţiile au fost făcute pe 2 decembrie la Bacău, în săptămâna premergătoare alegerilor.

 

Reamintim că toate unităţile de învăţământ din preuniversitar sunt închise fizic din 9 noiembrie, iar pe 9 decembrie ar fi expirat perioada de 30 de zile din ordinul de ministru care a decis formal aceasta măsură.

 

Pe baza hotărârii CNSSU Ministerul Educaţie poate prelungi suspendarea cursurilor faţă în faţă până pe 23 decembrie.

 

 

 

 

Sursa: www.edupedu.ro