Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat spune că în prezent se constată o scădere a cazurilor de în România, dar dacă acest trend va continua sau nu în perioada următoare depinde de populaţie. Vine o perioadă dificilă, iar pericolul este ca în ianuarie-februarie să ne pomenim din nou cu o creştere agresivă a cazurilor, avertizează şeful DSU.

Guvernul va prelungi starea de alertă în 14 decembrie şi până atunci va face o nouă analiză dacă se impun sau nu noi restricţii. Un lockdonwn total, la nivel naţional, este însă exclus. Va fi preferată în continuare carantinarea zonală, a explicat, vineri seara, la Digi24, Raed Arafat.

„Dacă luăm media pe 7 zile, vedem că există o scădere şi trebuie să vedem dacă va continua, iar asta depinde de noi”, a spus Raed Arafat.

Carantinarea unor localităţi a dat roade, în majoritatea cazurilor, a menţionat Raed Arafat. „Când vedem localităţile care au fost carantinate, toate au arătat, chiar dacă au avut carantina prelungită cu încă 7 zile sau la unele chiar cu 14 zile, că s-a reuşit controlul situaţiei. (...) La Timişoara, care n-a fost carantinată, au fost carantinate localităţile din jur şi asta a avut un impact şi asupra Timişoarei şi s-a văzut că la Timişoara este o scădere. Sibiul, la fel. La Alba, a trebuit să prelugim”, a spus Arafat.

Şeful DSU recunoaşte, pe de altă parte, că sunt şi zone unde nu se văd rezultate şi spune că e posibil ca aici oamenii să circule nestânjeniţi completând declaraţii false pe proprie răspundere. „Atunci trebuie să vedem de ce: nu se aplică regulile? Nu se controlează carantinarea? Sau fiecare scrie o hârtie pe proprie răspundere în care zice că face ceva şi merge de fapt şi face altceva?” - a punctat Raed Arafat.

Întrebat dacă şi în următoarele luni se va aplica tot această strategie, Raed Arafat a spus: „Inclusiv OMS şi toată lumea vorbeşte de măsuri locale, zonale, nu măsuri generale, naţionale, adică nu lockdown naţional, ci mai degrabă măsuri care să se concentreze pe zonele care sunt mai afectate, până se rezolvă problema acolo şi bănuiesc că aceasta va fi şi abordarea noastră mai departe. Eu n-am auzit pe cineva care doreşte să se întoarcă la un lockdonw generalizat, fără diferenţiere”, a declarat şeful DSU.

„Dar depinde foarte mult de noi toţi, pentru că vin perioade grele, vin perioadele sărbătorilor de iarnă, oamenii vor să se plimbe, vor să socializeze. Aici, din nou, depinde dacă acceptăm în perioada asta să reducem mobilitatea, să reducem contactele, să rămânem în interiorul familiei foarte apropiate, cu care trăim în casă. Atunci e posibil să evităm o situaţie mult mai serioasă, care să revină, chiar dacă acum scădem ca şi cifră, dar să ne trezim că începe să crească după sărbători, în ianuarie-februarie”, a arătat şeful DSU.

„Rămânem adepţii unor soluţii zonale, locale, concentrate pe rezolvarea problemelor unde apar focarele mai mari în localităţi sau zone”, a asigurat Raed Arafat.

El a precizat că deocamdată nu s-a discutat nimic despre eventuale noi restricţii introduse pentru perioada sărbătorilor. „E clar că măsurile pe care le avem acum probabil că vor continua, adică purtarea măştii şi anumite măsuri care sunt implementate acum, măsurile sanitare vor rămâne, dar din nou, noi avem data de 14 (decembrie), momentul în care vom prelungi starea de alertă şi probabil că acest lucru se va întâmpla în data de 14 pentru următoarea lună. Vom avea o analiză cu INSP-ul şi cu toată lumea asupra situaţiei epidemiologice. Depinde dacă continuăm să scădem sau creştem, dar la acest moment pot să spun că nu s-a discutat şi nu există intenţii de noi restricţii” - a declarat Arafat.

Întrebat dacă ar putea fi limitat numărul persoanelor la o petrecere privată, în familie, Raed Arafat a spus că asta e greu şi că, deşi în alte ţări europene s-au luat astfel de măsuri, legislaţia din România nu permite. „Dacă vorbim de întâlnire privată în casa unei persoane, nu putem să o limităm. Putem să sfătuim, putem să explicăm, dar să venim să spunem cuiva, în casa lui, că n-are voie să aibă mai multe persoane, există limitări la acest aspect”, a arătat Arafat.

„Sfatul nostru este foarte ferm: în perioada sărbătorilor să nu se întâmple să aducem mai mulţi prieteni, mai mulţi oameni în casă, în apartament. Să fim foarte mulţi acolo, să nu respectăm regulile sanitare de bază, dacă suntem din diferite case, atunci clar vom asista la o creştere, din nou, după sărbători”, a conchis Raed Arafat.

SURSA: Digi24.ro