Peste jumătate dintre bolnavii cronici din România consideră că pandemia de coronavirus a avut un impact negativ asupra calităţii îngrijirilor medicale primite, în timp ce nivelul total al spitalizărilor la nivel naţional s-a prăbuşit dramatic în perioada martie – august 2020, fiind cu 48% mai puţine decât în perioada similară din 2019, arată un studiu publicat de Observatorul Român de Sănătate.

 

Potrivit studiului, peste trei sferturi dintre medicii de familie chestionaţi confirmă situaţia dificilă. Aceştia consideră că pandemia a avut un efect negativ asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale.

 

În plus, dintre spitalele desemnate COVID-19 (de fază I, fază II sau de suport) două treimi au acreditări de categorii inferioare, ceea ce nu garantează obţinerea celor mai bune rezultate în tratarea pacienţilor COVID-19.

 

Acestea sunt concluziile principale ale primului studiu detaliat cu privire la “Impactul pandemiei COVID-19 asupra accesului bolnavilor cronici la servicii medicale în România”, studiu realizat de Observatorul Român de Sănătate în colaborare cu Fundaţia Romanian Angel Appeal.

 

O treime dintre bolnavii cu HIV/SIDA chestionaţi afirmă că pandemia a afectat negativ calitatea serviciilor medicale primite. Scăderea numărului de internări pentru bolnavii HIV/SIDA este cea mai pronunţată dintre cele analizate: – 80% în martie – august 2020 faţă de perioada similară a anului precedent.

 

Numărul de internări pentru bolnavii cu afecţiuni oncologice a scăzut cu 46%, existând situaţii (cazul Institutului Fundeni) unde numărul intervenţiilor chirurgicale pentru pacienţii oncologici s-a redus cu 80% în aprilie 2020 faţă de anul precedent, rămânând în continuare la nivele mult mai scăzute în prezent faţă de perioada similară din 2019 (-36% în septembrie 2020 faţă de septembrie 2019).

 

Trei sferturi dintre bolnavii cu scleroză multiplă afirmă că pandemia a afectat negativ calitatea serviciilor medicale primite. Numărul de internări pentru aceşti bolnavi a scăzut cu 57% în perioada martie – august 2020 faţă de perioada similară din 2019.

 

Un impact sever au resimţit şi bolnavii de diabet sau tuberculoză. Internărilor bolnavilor de diabet au scăzut cu 67%, iar a celor cu tuberculoză s-au redus la jumătate.

 

Reducerea spitalizărilor în spitalele publice non-COVID este mai severă decât în spitalele private non-COVID, arată studiul.

 

Motivele cele mai frecvent invocate de persoanele cu boli cronice drept cauză pentru reducerea calităţii serviciilor medicale în perioada martie – august 2020 sunt: blocarea accesului la spitalul unde obişnuia să meargă prin transformarea acestuia în spital COVID, restricţiile de circulaţie impuse şi absenţa medicamentelor necesare. O treime dintre bolnavii cronici chestionaţi au avut dificultăţi în a găsi medicamentele de care au nevoie.

 

În privinţa serviciilor de telemedicină, peste trei sferturi dintre medicii de familie chestionaţi afirmă că au folosit telemedicina, dar peste jumătate dintre bolnavii cronici chestionaţi afirmă că nu au utilizat astfel de servicii.

 

În analiză au fost incluse date cu privire la serviciile spitaliceşti oferite bolnavilor cu cancer, diabet, tuberculoză, HIV/SIDA şi scleroză multiplă la nivel naţional. În plus, a fost analizată în detaliu activitatea a 10 spitale din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara. 235 de persoane cu boli cronice şi 250 de medici de familie din România au răspuns unor chestionare de evaluare amănunţite.

 

În opinia autorilor studiului, este necesar ca autorităţile centrale şi locale din România să găsească soluţii mai eficiente pentru a asigura continuitatea îngrijirilor medicale pentru bolnavii cronici în condiţiile pandemiei COVID-19. În caz contrar, impactul negativ asupra bolnavilor cronici va fi considerabil: deteriorarea stării lor de sănătate însoţită de creşterea consecutivă a presiunii asupra unui sistem medical deja suprasolicitat.

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro