Condiţiile concursului de angajare pentru cadre didactice au fost stabilite de Ministerul Educaţiei prin ordinul nr. 5574/2020 privind organizarea şi desfăşurarea concursurilor de ocupare a posturilor didactice/catedrelor care se vacantează pe parcursul anului şcolar în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, publicat azi în Monitorul Oficial. Actul prevede că angajarea constă într-o probă scrisă dată de şcoală, cu subiecte făcute de şcoală şi lucrarea evaluată de unitatea de învăţământ care face angajarea.

Ministerul Educaţiei a anunţat săptămâna trecută că scoate la concurs 500 de posturi în sistemul de învăţământ, iar azi a publicat regulile de concurs în Monitorul Oficial.

 

Concursul constă într-o probă scrisă, se arată în document.

 

“Proba scrisă se susţine pe baza subiectelor elaborate de comisia de elaborare a subiectelor/baremelor de evaluare şi de evaluare a lucrărilor scrise, constituită la nivelul unităţii de învăţământ/consorţiului şcolar/grupului de unităţi de învăţământ care s-au asociat temporar, în concordanţă cu programele specifice pentru concurs în vigoare, aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării, şi se evaluează prin note de la 10 la 1. Comisiile de elaborare a subiectelor/baremelor de evaluare şi de evaluare a lucrărilor scrise asigură, la cererea candidaţilor, şi traducerea subiectelor în limbile minorităţilor naţionale”, potrivit Ordinului citat.

 

Concursul se va da pe baza Metodologiei din 2 septembrie 2013 de organizare şi desfăşurare a concursurilor de ocupare a posturilor didactice/catedrelor care se vacantează pe parcursul anului şcolar în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, aprobată prin OMEN 4.959/2013.

 

Angajarea va fi pe perioadă determinată, iar pentru a fi admişi, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 la proba scrisă.

 

“Înscrierea candidaţilor la concurs/testare şi înregistrarea contestaţiilor la proba scrisă se pot realiza şi electronic, conform procedurilor stabilite la nivelul unităţilor de învăţământ avizată de inspectoratul şcolar, pe care le comunică persoanelor interesate inclusiv prin afişare pe saitul Inspectoratului şcolar. Prin procedurile stabilite sunt adaptate modalităţile de înscriere şi de preluare şi înregistrarea contestaţiilor, în situaţia în care aceste activităţi se organizează şi se desfăşoară în sistem online”, prevede actul normativ.

 

La înscrierea la concurs/testare, candidaţii prezintă obligatoriu şi cazierul judiciar, prevede documentul.

 

Candidaţii la şcoli care au clase cu predare în alte limbi vor da şi o probă orală:

 

“Pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor care se vacantează pe parcursul anului şcolar în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat având clase speciale de limbi străine cu program intensiv şi sau bilingv sau în unităţi de învăţământ având clase/grupe de predare în limbile minorităţilor sau în altă limbă decât cea în care candidaţii şi-a efectuat studiile, candidaţii susţin şi o probă orală de cunoaştere a limbii în care urmează să se facă predarea, evaluată prin calificative admis respins, conform anexei la prezentul ordin. Fac excepţie de la prevederile alineatului 3 candidaţii care susţin proba scrisă specifică pentru ocuparea unui post de educatoare învăţător profesor pentru învăţământ preşcolar profesor pentru învăţământ primar.”

 

Interviul şi probele orale pot fi susţinute online după încetarea stării de alertă:

 

“Unităţile de învăţământ stabilesc proceduri specifice avizată de inspectoratul şcolar, astfel încât la încetarea stării de alertă, probele practice sau orale din inspecţiile şi inspecţiile din cadrul concursului, precum şi interviul din cadrul testării personalului fără studii corespunzătoare postului se poate fi susţinute şi în sistem online”

 

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, 10 septembrie 2020, suplimentarea cu 500 a numărului de posturi în unităţile din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2020-2021. Măsura are drept obiectiv “să nu fie prejudiciat dreptul la educaţie al elevilor” în anul şcolar care începe cu stare de alertă.

 

 

 

Sursa: www.edupedu.ro