Medicul Alexandru Rafila a avut în cursul zilei de ieri prima reacţie cu privire la atingerea unui nou record de îmbolnăviri, marţi, atunci când în România au fost anunţate 1.700 de cazuri noi. Reprezentantul României la OMS a susţinut o conferinţă de presă în care a vorbit despre situaţia actuală şi cea din viitorul apropiat, dacă lucrurile vor evolua nefavorabil.

 

La ce trebuie să se aştepte românii

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie le-a recomandat cetăţenilor să nu intre în panică după explozia numărului de cazuri, deoarece aceste situaţii sunt normale şi se vor repeta.

 

În acelaşi timp, medicul îi roagă pe oameni să fie raţionali şi să nu mai pună această creştere pe seama începerii şcolii, deoarece rezultatele se vor vedea după două săptămâni şi nu după trei zile.

 

„Nu trebuie să intrăm în panică. Vor exista întotdeauna zile în care s-au concentrat multe cazuri pozitive şi asta este una din ele. Vedem dacă e întâmplare sau trend, e foarte important.

 

Al doilea comentariu pe care îl am este faptul că suntem la jumatatea lui septembrie şi dacă se confirmă numărul de cazuri se datorează faptului că în primele zile din septembrie mulţi s-au întors din concediu.

 

Şcoala a început de două zile şi e vorba de testele făcute ieri. După două zile de şcoală nu se poate pune creşterea în seama ei”, a afirmat Alexandru Rafila.

 

„Depinde cine sunt aceste persoane bolnave”

Alexandru Rafila spune lucrurilor pe nume, afirmând că pentru acesta nu sunt importante cifrele, ci trendul. Specialistul consideră că o analiză a trendului este cea mai importantă în acest moment, observând cu atenţie în ce punct se situează România, momentul în care poate interveni o stagnare a numărului de cazuri, dar şi cine sunt cei care se îmbolnăvesc în proporţie mai mare.

 

Acesta mărturiseşte cu sinceritate procentul de creşteri al îmbolnăvirilor care poate fi suportat de către sistemul medical românesc, însă lucrurile se schimbă radical dacă numărul pacienţilor s-ar dubla.

 

„Nu îmi place să fac aprecieri legate de cifre, mă interesează trendul, dacă e ascendent, să vedem unde curba de creştere se aplatizează şi să vedem dacă sunt măsuri care pot scădea acest trend.

 

Sunt de acord că odată cu începutul şcolii se va înregistra număr de cazuri în creştere, dar după 10-15 zile. Depinde cât de importantă e această creştere şi cine sunt persoanele bolnave, dacă sunt cu comorbidităţi, sau adulţi tineri, sau copii.

 

Dacă o să fie o creştere de 10-20%, va fi suportabilă de sistemul de sănătate. Dacă numărul de cazuri se dublează, de exemplu, atunci situaţia se schimbă radical”, a mai spus profesorul.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro