Marcel Vela a anunţat proiectul Ordonanţei de Urgenţă prin care este pusă în dezbatere publică înfiinţarea Poliţiei Animalelor. Ministrul de Interne a prezentat principalele prevederi.

 

Proiectul înfiinţării Poliţiei Animalelor prevede că animalele aflate în pericol vor putea fi confiscate, iar poliţiştii vor avea dreptul să intre pe o proprietate privată fără mandat de la judecător dacă se constată că animalul este în pericol.

 

De asemenea, poliţiştii se pot folosi de forţele şi mijloacele din dotare ca să acţioneze pentru salvarea unui animal, iar ”acţiunile poliţiştilor, inclusiv cele de pătrundere, pot fi înregistrate cu mijloacele audiovideo sau foto din dotare, fără consimţământul persoanelor”. În plus, animalele maltratate vor fi cazate în adăposturile publice pentru a fi tratate, apoi vor fi date spre adopţie.

 

Poliţia Animalelor va avea atribuţii inclusiv în ceea ce priveşte animalele sălbatice şi va fi în subordinea Poliţiei Române.

 

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă modifică Legea 205/2014 de protecţie a animalelor şi mai prevede că vor fi transferaţi, fără examen sau concurs, angajaţi de la ANSVSA în noua structură.

 

Ce se înţelege prin situaţia de pericol pentru animale:

 

a) rănirea sau schingiuirea animalelor;

b) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;

e) prezenţa fără supraveghere, pe căile de circulaţie publică, a animalelor din speciile ecvine şi rumegătoare mari şi mici.

Astfel, poliţiştii pot interveni dacă vor constata existenţa situaţiei de pericol pe baza evaluării situaţiei de fapt şi a stării fizice a animalului care rezultă din:

 

a) constatarea directă şi consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;

b) declaraţiile persoanelor implicate în activităţile prevăzute la alin.(2) sau ale persoanelor care au asistat la activităţile respective sau au cunoştinţă despre desfăşurarea acestora;

c) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de provenienţa acestora;

d) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau postărilor în mediul electronic şi/sau de telefonie mobilă;

e) fişa de observaţie clinică întocmită de un medic veterinar.

Totodată, în cazurile în care nu s-a putut interveni la timp pentru salvarea animalelor, se prevede că „în situaţia în care este necesară curmarea suferinţelor fizice inutile ale animalului rănit, serviciile publice, prin medici veterinari, efectuează eutanasia acestuia la faţa locului”.